27.6 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 17, 2024

La recreació literària i visual de la Festa Major del segle XVIII

Autora: Núria Rubio.

El FET a TARRAGONA continua celebrant amb els lectors el 700 aniversari de l’Entrada del Braç de Santa Tecla. Des del passat mes de setembre dediquem una secció fixa de la revista a la recreació literària i visual de la Festa Major amb la participació d’escriptors i il·lustradors tarragonins.

El ‘Fet’ continua celebrant els 700 anys de Santa Tecla amb relats i il·lustracions inèdites

En cada número publiquem en exclusiva un relat i una il·lustració inèdites. En l’àmbit literari, hi han participat fins ara Òscar Palazón, Montserrat Palau i Magí Sunyer. I pel que fa a les il·lustracions, han anat a càrrec d’Adrià Ramírez, Alba Domingo i Alba Méndez.

A l’últim número publiquem el conte de Magí Sunyer i la il·lustració d’Alba Méndez

Al número 46 del FET, actualment a la venda a les llibreries de la ciutat, trobareu el relat ‘Santa Tecla i l’escultor enamorat’ de Margarida Aritzeta, amb la il·lustració de Núria Rubio. La sèrie, una iniciativa de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, està formada en total per les obres de set escriptors i set dibuixants.

Aquí teniu el fragment inicial del relat ‘Santa Tecla i l’escultor enamorat’, que ambienta la Tarragona i la Festa Major del segle XVIII:

 

Avançava l’any 1775 i Tarragona bullia d’activitat. Faltaven molt pocs dies per a la consagració de la capella de Santa Tecla de la catedral i els obrers treballaven a tota velocitat per col·locar els relleus de marbre que representaven moments de la vida i del martiri de la santa. Les peces s’havien encarregat al taller d’un dels escultors més prestigiosos d’Espanya, Carlos Salas; hi havia qui deia que aquesta vel·leïtat de l’arquebisbe Juan Lario havia desquadrat el pressupost definitivament.

 

Les festes ja estaven anunciades, els carrers es començaven a engalanar i les entitats religioses i seglars preparaven els altars que havien d’omplir la ciutat en el recorregut que seguiria la processó fins a la catedral. Els elements de la festa popular assajaven quasi cada dia per aconseguir unes representacions brillants.

 

De sobte salta l’alarma i l’ajuda de cambra de l’arquebisbe el treu literalment del llit per una urgència fatal. No eren ni les set del matí.

—Monsenyor, monsenyor, ha ocorregut una desgràcia.

 

L’arquebisbe fa cridar en Mateu, el seu segon secretari. En Mateu és el fill petit de la seva neboda preferida. Quan es va quedar viuda el va prendre sota la seva protecció i li va prometre que procuraria per la seva educació i el seu futur. En Mateu és un jove despert i d’una intel·ligència clara. Però de vegades l’arquebisbe pensa que potser no està fet per portar la sotana i que hauria preferit volar, encantar-se amb els llibres i escriure uns versos per als quals té molta facilitat.

—A veure, Mateu, què ha passat amb les escultures de Saragossa?

(…)

El relat sencer el publiquem en exclusiva al número 46 del FET a TARRAGONA. La revista la pots demanar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

I si vols rebre la revista còmodament a casa i participar de les nostres activitats culturals, subscriu-te al FET per només 30€ l’any. Regala’t periodisme i cultura.

Només cal complimentar aquí la butlleta de subscripció

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here