8.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Una casa única per revitalitzar un barri

Una part del soterrani de la Casa Fontanals: s’hi veu una escala i un pou d’aigua dolça. Foto: David Oliete.

Us imagineu que un dia, per sorpresa, rebeu una herència en forma de casa protegida com a bé d’interès cultural? I que l’herència provingui d’una persona que no forma part de la família? I que es tracti de l’última propietat d’una nissaga que es va instal·lar fa dos segles a la ciutat? A partir d’aquest guió de pel·lícula, us convidem a descobrir un edifici singular que pot ser el punt de partida per divulgar una època de creixement de Tarragona i del seu port.

El penúltim capítol d’aquesta història arrenca quan Montserrat Costa Vidal, que mor misteriosament el 2016 a Alacant, designa únic hereu Francesc Gassó Minguet, fill de la seva millor amiga de Tarragona. Al testament fet públic el 2017 no explica les raons de la tria. La Montserrat li deixa deutes, però també un edifici sencer al barri del Port, a tocar de la plaça dels Carros, amb una façana protegida per l’Ajuntament de Tarragona per “preservar” una tipologia d’habitatge propi de l’arquitectura del primer terç del segle XIX.

Visitem la Casa Fontanals, que aspira a ser un centre d’interpretació de la Tarragona del segle XIX

La sorpresa inicial del Francesc, en rebre l’herència d’una dona amb la qual no ha tingut mai gairebé tracte, s’amplia quan accedeix a l’immoble de tres plantes i soterrani. Les habitacions i els passadissos estan plens d’objectes, caixes i documents amuntegats, mobiliari antic, peces úniques, figures religioses, retrats, àlbums de fotografies, joies i centenars de llibres que desperten interès i curiositat.

Francesc Gassó i Coia Escoda, en la presentació del reportatge sobre la Cas Fontanals que publiquem a la revista. Entre d’altres, els escolta l’alcalde Pau Ricomà. Foto: David Oliete.

Una altra persona hauria llençat tot el que hi havia a la casa abans d’instal·lar-s’hi, però el Francesc —professor de matemàtiques a l’institut Martí i Franquès— decideix posar-hi ordre i començar una recerca per estirar del fil de la família que la va construir i de la seva vinculació amb Tarragona.

El resultat de dos anys remenant papers i consultant arxius i hemeroteques és el llibre Els Fontanals i Vidal. Una família influent al barri del Port de Tarragona (1825-1960), editat pel Servei de Publicacions del Port.

L’edifici, a tocar de la plaça dels Carros, disposa d’un soterrani que s’utilitzava per emmagatzemar vi

La implicació de Coia Escoda, directora de l’Arxiu del Port, resulta decisiva perquè el material no es perdi i es difongui a la societat. Amb el llibre publicat, Gassó convida el FET a visitar un immoble que és únic per les seves característiques i per les funcions de combinar usos residencials i comercials. Una edificació plena de sorpreses i detalls singulars.

(…)

Si vols conèixer per dins la Casa Fontanals amb el reportatge fotogràfic de David Oliete, demana el teu exemplar de la revista FET a TARRAGONA a:

Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

O fes-te subscriptor/a del FET per només 30€ l’any: rebràs còmodament a casa totes les revistes fins al març del 2022 I podràs participar d’activitats culturals i rutes guiades que preparem per a les properes setmanes.

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’ 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here