25.4 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 22, 2024

La tradició torna per Santa Tecla

El programa de les Festes s’ha presentat aquest dijous al migdia. Foto: Marc Colilla.

S’ha presentat el programa de Festes. L’Ajuntament ha anunciat, amb orgull, que queden menys de tres setmanes perquè comenci la seqüència ritual. Els titulars els han d’ocupar, sens dubte, el retorn dels actes tradicionals amb més recorregut: el Seguici Popular protagonitzarà cinc tandes de lluïment els dies 22 i 23 de setembre a la plaça de la Font; la festa major petita, els esbarts i els balls parlats tornen al carrer dos anys després, els elements ho fan a les escoles i els castells prendran el protagonisme del migdia del 23 de setembre en un format encara per anunciar. “Crèiem que el retorn del Seguici havia de ser amb tothom; no és la festa que voldríem però és la que ens ha tocat fer”, explicava la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé.

Del 15 al 24 de setembre, amb molts dels actes més tradicionals i populars en format reduït

Enguany també cal destacar els 30 anys del Retaule amb una imatge renovada i sorprenent, lligada al mig segle de l’Esbart Santa Tecla; el retorn dels concerts amb caps de cartell del territori com Roba Estesa i la Xaranga Tocabemolls (entre d’altres propostes d’allò més interessants) i, sobretot, els 700 anys de l’arribada del braç de la patrona. La celebració, prevista inicialment per aquest any, s’allargarà durant dotze mesos per culminar el setembre del 2022. “Estem molt contents del programa que ha sortit, és gràcies a la col·laboració d’entitats i agrupacions”, en destacava encertadament el coordinador tècnic de les Festes, Xavier Gonzàlez.

La consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, amb la imatge de les Festes. Foto: Marc Colilla.

Cada acte tindrà un aforament marcat, caldrà reservar prèviament entrades en la majoria de les propostes i el Camp de Mart s’erigeix com a centre neuràlgic de la festa, amb nombroses actuacions musicals, entre la resta d’ubicacions ja habituals. En aquest sentit, la Santa Tecla de l’any passat va servir d’aprenentatge fructífer. El resum del programa ja es pot trobar en d’altres capçaleres i, de fet, es pot consultar complet aquí: us recomanem visitar-lo i perdre el temps buscant tots els actes que us siguin d’interès. Al FET intentarem oferir un anàlisi del programa d’aquest any.

“Resulta d’una gran valentia apostar per un programa d’actes tan ric i complet”

En el context en què estem, on les vacunes han ajudat a relaxar la pressió i sembla que la pandèmia segueix present però comença una lenta retirada, resulta d’una gran valentia apostar per un programa d’actes tan ric i complet. Torna la tradició amb la majoria d’actes més estimats i populars, aquells que fan afició i garanteixen el futur de la festa en atreure les noves generacions. Els balls de lluïment del Seguici estan a mig camí entre evitar la massificació de la festa i anul·lar la tradició per por, s’esquiven els actes amb més gent en no poder controlar l’assistència i s’aposta per una celebració més segura i familiar, en la línia de l’any passat.

El tècnic de Cultura de l’Ajuntament, Xavier Gonzàlez. Foto: Marc Colilla

Tarragona tenia ganes de saber què es coïa i, ara que ja ho sap, es posa a prova. “Fem una crida a la responsabilitat col·lectiva a l’hora de gaudir de les festes”, demanava l’alcalde Ricomà en la presentació del programa. Cal ser conscients i mantenir una actitud cívica, però també a l’hora de reservar les entrades: l’any passat es van veure imatges de cadires buides en actes tan importants com el pregó. Aquest any es podran adquirir les invitacions gratuïtes a partir del 8 de setembre al web de l’Ajuntament. No sé si les mesures que ha pres enguany el consistori serviran per evitar falsos sold out, i caldrà veure si confiar en el civisme de la gent és suficient.

A partir del 8 de setembre es podran adquirir les invitacions per internet

El tema de la seguretat, però, és qüestió de l’Ajuntament, més enllà de la responsabilitat col·lectiva d’uns i altres. Cal complir i fer complir les normes per evitar una altra onada de la pandèmia abans d’anar a buscar a fora les solucions que ens treguin la pressió. En total, uns 400.000 euros (públics i privats) que ofereixen uns 300 actes de festa major, encara lluny dels 450 a què ens havíem acostumat fa uns anys però que demostren que la ciutat té ganes de festa i que està preparada. Perquè comparar l’abans i el després de la pandèmia com un context similar és erràtic i malintencionat.

Santa Tecla 2021 dona el tret de sortida a la celebració de les 700 tecles. Foto: Marc Colilla.

Amb tot, un esforç de l’equip de Cultura però sobretot, com remarcava Gonzàlez, de les entitats, moltes d’elles preparant la tornada des de fa setmanes. Han fet mans i mànigues per mantenir les mesures de seguretat i garantir la qualitat de sempre amb unes condicions precàries, però que sortiran al carrer del 15 al 24 de setembre amb més il·lusió que mai. A elles especialment cal agrair-los aquesta valentia a l’hora d’apostar per la seva raó de ser: la cultura.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here