Advertisement Advertisement
26.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 17, 2022

Set segles de gremis

D’esquerra a dreta, Francesc Seritjol, copresident del Gremi de Marejants; Pilart Ortiz, vocal del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre; Maria Bordas, copresidenta del Gremi de Marejants, i Raül Font-Quer, president del Gremi de Pagesos, davant de la porta principal d’entrada a la catedral, testimoni del primer Seguici de Santa Tecla que es va fer a la ciutat. Foto: David Oliete.

La commemoració dels 700 anys de l’arribada del braç de Santa Tecla a Tarragona ha posat de relleu l’existència continuada durant aquest mateix període de dos gremis que representen les que van ser, durant molts segles, dues de les principals activitats productives de la ciutat: la pagesia i la pesca i el comerç marítim. Tot canviant i adaptant-se als nous temps, uns i altres perduren i volen celebrar també l’efemèride amb l’orgull de ser els darrers supervivents d’aquell primer Seguici que va canviar la història local.

Pagesos i marejants commemoren l’aniversari de l’arribada del braç de Santa Tecla

La progressiva troballa de nous documents per part dels investigadors, com va explicar la catedràtica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Maria Bonet, al número 44 del FET, sobre l’expedició de la Corona catalanoaragonesa a l’actual Armènia per anar a buscar la relíquia, ha permès conèixer més detalls d’aquell moment i de la posterior recepció que es va fer a la ciutat. De manera resumida, sabem que el braç va arribar a Tarragona el 17 de maig de 1321. L’expedició la va afavorir i finançar en bona part el rei Jaume II i es va poder adquirir a canvi d’un tron d’or, 200 cavalls andalusos i 400 formatges de Mallorca.

 

L’arquebisbat va tenir també un protagonisme destacat. Dos beneficiats de la catedral, Pere Tàrrega i Bertran Pastor, van formar part de l’expedició. I el paborde (cap de la comunitat eclesiàstica) va avançar 4.000 sous de l’època per al viatge. Van fer el trajecte amb la nau del tarragoní Guillem Garau i un cop van tornar a Catalunya, l’arquebisbe va fer una crida per celebrar una solemne benvinguda, que, segons els darrers treballs de recerca, es podria haver posposat fins el 1323 per necessitats de la monarquia. La relíquia va ser desembarcada al port de Barcelona i, segons una versió no confirmada encara, va romandre custodiada a Constantí durant uns quants mesos esperant el moment d’entrar, per primer cop, a la catedral.

Les dues agrupacions van participar en la solemne benvinguda a la relíquia

Els investigadors han trobat recentment documentació més precisa de l’acte de recepció viscut a Tarragona. Les agrupacions d’oficis (els gremis), amb senyera i vestits de colors diferents, van participar en la processó encapçalada pel rei i les autoritats religioses. Els carrers es van engalanar i tota la ciutat s’hi va bolcar.

 

D’aquella primera entrada del braç a la catedral han pervingut fins avui dia l’actual Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre i el Gremi de Marejants, la qual cosa confirma que, com a mínim, enguany poden celebrar també set segles d’existència ininterrompuda. Al FET us convidem a fer un recorregut per la seva història.

(…)

Els reportatges sobre els dos gremis els pots llegir al número 49 de la revista FET a TARRAGONA, que aquest dimecres 8 de setembre surt al carrer.

Si encara no formes part de la comunitat del FET, et convidem a subscriure-t’hi per només 30€ l’any. Així ens ajudaràs a elaborar continguts periodístics de qualitat. Només cal clicar aquí:

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

 

El FET 49 el pots adquirir a partir d’aquest dijous a Llibreria La Capona, Llibreria Adserà i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8). 

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here