25 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 8, 2024

L’artesana deixebla de Verderol

Àngels Cantos, al seu taller, restaurant els Gegants de la Ciutat. Foto: David Oliete.

Per les seves mans han passat molts dels elements que surten cada any per Santa Tecla. Des de les rèpliques del Drac de Sant Roc i dels Negritos fins a la restauració dels Gegants Moros, el Lleó i la Cucafera, passant pel Ball dels Set Pecats Capitals i el Nano Capità petit, entre d’altres, Àngels Cantos no rebutja del tot l’apel·latiu de mare del Seguici. Immersa en la restauració dels originals Gegants de la Ciutat, de l’escultor Verderol, ensenya al FET en primícia com evoluciona el projecte.

Àngels Cantos restaura els Gegants de la Ciutat originals de fa 170 anys

Em trobo l’Àngels obrint el seu taller del carrer dels Ferrers, al cor de la Part Alta. Prop de la plaça de la Font, del carrer Major i de les escales de la catedral, al punt neuràlgic de l’univers tecler, el lloc sembla haver estat escollit a consciència. La porta de fusta, de dos metres d’alçària, ja denota l’ús que se li pot donar. En obrir-la descobreix un espai meravellós i ple d’eines, materials, figures i pots de pintura.

La primera impressió —i probablement la més encertada— és la d’un lloc atapeït, fet a mida de la inquilina i on no deu faltar mai de res. El sostre baix, les prestatgeries plenes de llibres i les parets folrades de dibuixos i plànols creen una sensació de transcendència que t’atrapa; et sents petit. I més al costat de les dues grans estructures que presideixen el taller, inalterables testimonis i guardians de l’activitat de l’Àngels.

L’artista obre en exclusiva al ‘Fet’ les portes del seu taller

El Gegant espera dret i imponent; la Geganta reposa estirada al seu costat, al terra. Són la parella de Gegants de la Ciutat, les supercentenàries obres del sempitern Bernat Verderol. Enguany aquestes peces celebren els cent setanta anys des que Tarragona les va veure ballar per primer cop: ha plogut molt però estan gairebé igual. “Tenir els gegants al taller em fa posar la pell de gallina, tinc un respecte molt gran pel simbolisme i el caràcter històric que carreguen les peces”, fa Àngels Cantos, tot mirant-se’ls amb afecte.

(…)

Així comença un dels gran reportatges que publiquem íntegrament al número 49 del FET a TARRAGONA i en el marc d’un dossier dedicat  als 700 anys de Santa Tecla.

Aquest i altres continguts de qualitat els podem elaborar gràcies al suport d’anunciants i subscriptors. Per això, et demanem la teva col·laboració en forma de subscripció anual per només 30 euros l’any.

BUTLLETA DE SUBSCRIPCIÓ

La revista la pots trobar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here