18.3 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 24, 2024

Els versots arriben als instituts

Els versots del Ball de Diables, a la plaça de la Font, el dia de Santa Tecla del 2018. Foto: Laia Díaz.

Coincidint amb les festes de Santa Tecla, les aules de l’Institut Antoni de Martí i Franquès, l’Institut Pons d’Icart, l’Institut Tarragona i l’Institut Sant Pere i Sant Pau es van omplir de sàtira. Els alumnes d’aquests centres de secundària van comptar heptasíl·labs, van aprendre a rimar i van posar a prova el seu enginy en un taller de versots i parlaments, organitzat per l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) amb motiu de la commemoració dels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat.

Per Santa tecla es va impartir un taller de versots i parlaments en 4 centres de secundària

A parer de Josep Maria Martorell, un dels impulsors de la iniciativa, l’activitat ofereix l’oportunitat de “donar a conèixer el món de la literatura i el teatre més popular a través de la festa”, així com de divulgar “quin és el sentit de la sàtira en un context llicenciós com el festiu”. Els encarregats de dur a terme aquests tallers van ser integrants dels diferents balls parlats que es representen en l’actualitat a la ciutat. A banda de la seva experiència versificant, la seva intervenció es va basar en un document escrit pel filòleg Enric Garriga, integrant del Ball de Diables de Tarragona i coneixedor en la matèria.

La iniciativa de l’APELLC vol “refermar la mirada crítica entre els joves”

Des de l’APELLC es pretén també que aquestes sessions contribueixin a refermar la mirada crítica entre els joves.  “Crec que la cultura popular, sigui en el context que sigui, sempre és una escletxa que dona veu al poble. I els tarragonins i tarragonines, per Santa Tecla, senten els versots com una vàlvula d’escapament”, afirma, en aquest sentit, Martorell. Només cal assistir a una de les representacions del Ball de Dames i Vells, el Ball de Sant Miquel i Diables, el Ball de Serrallonga, el Ball de Pastorets, el Ball de Gitanes o el Ball de la Sebastiana del Castillo per comprovar-ho.

“Per què en tenim prou amb uns versots i no som més crítics la resta de l’any?”

Martorell també és de l’opinió que caldria que els ciutadans tarragonins anéssim més enllà encara i ens preguntéssim “per què amb quatre versots en tenim prou i no tenim una actitud crítica més rellevant durant els altres dies l’any”. Amb tot, es mostra convençut que “uns bons versots” ens fan una mica més “lliures”, i que els versots que surtin d’aquests tallers seran d’allò més enriquidors: “Crec que el resultat serà sorprenent perquè tenen una mirada més sincera que la que tenim els adults”.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here