25 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 8, 2024

Conèixer la ciutat a través de les lletres femenines

Les promotores Montse Bové (esquerra) i Anna Gispert al Parc de les Lletres Catalanes, un indret escollit per l’ocasió. Foto: Jan Magarolas.

Si la literatura és viscuda, la literatura serà recordada. Sota aquesta premissa, quatre instituts de la comarca han preparat la iniciativa ‘Veus de dona’, que aposta per conèixer algunes de les escriptores i poetesses més prolífiques de Tarragona a través d’una ruta literària pels indrets més importants de les seves obres. Una proposta que ens convida a participar activament i d’una manera engrescadora en l’aprenentatge de la literatura femenina de la nostra ciutat.

Una ruta que descobreix 41 indrets d’autores que parlen de Tarragona

Montserrat Abelló, Maria Aurèlia Capmany, Olga Xirinacs i fins a tretze autores lligades d’alguna manera amb Tarragona, sigui per naixement o per adopció, que van trobar en la ciutat la inspiració que buscaven per les seves obres. “Teníem la necessitat de visibilitzar les escriptores perquè han posat la ciutat al mapa literari català“, fa Montse Bové, professora de llengua i una de les impulsores de la proposta. Imparteix classes a l’Institut Martí i Franquès, que ha col·laborat amb els instituts Tarragona, Constantí i Ramon de la Torre (Torredembarra).

L’escriptora Montserrat Palau llegeix una obra seva en un dels vídeos de la proposta cultura.

“La nostra inquietud era portar la literatura fora de l’aula, ensenyar-la activament als alumnes, que és com l’aprenen millor”, explica Anna Gispert, de l’Associació de Professionals i Estudiosos de la Llengua Catalana (APELLC), que ha coordinat el projecte a nivell econòmic i logístic. L’Institut de Ciències de l’Educació de la URV també n’ha format part. I així va ser com la idea va sortir de les aules i va arribar al carrer, amb diverses rutes per visitar 41 indrets de la ciutat descrits per les pròpies autores a les seves obres: l’Amfiteatre, el Balcó del Mediterrani, el Mèdol, el club Nàutic i la platja Llarga, entre molts d’altres.

Les promotores reivindiquen el patrimoni literari femení i busquen visibilitzar-lo

Tot plegat compta amb el format més atractiu, el de visitar físicament aquests espais acompanyat de les pròpies escriptores i poetes gràcies a l’aposta en línia de l’organització. Es pot seguir el recorregut i arribar a la Muralla, per exemple, tot escoltant la veu de Noemí Bagés: “Tan bon punt creuen la muralla, tot un món nou se’ls obre al davant. […] La ciutat poc té a veure amb el que ells sempre havien imaginat. És viva; hi ha tanta gent que l’ambient bull.”

Plànol dels indrets de la ruta literària 'Veus de dona'. Foto: cedida.
Plànol dels indrets de la ruta literària ‘Veus de dona’. Foto: cedida.

Hi ha obres que es poden trobar interpretades per les mateixes autores i d’altres que ho estaran pels alumnes dels instituts, gràcies al format virtual que també permet fer el recorregut des de casa. Vídeos, àudios, fotografies, fragments de les obres, explicacions detallades de cada autora i petits apunts explicant els textos, tot un ventall de propostes per gaudir del patrimoni literari a plaer: amb les artistes a cau d’orella, amb la família o bé en solitud.

Al suport web es poden trobar alguns fragments interpretats per les pròpies autores

Montse Bové i Anna Gispert creuen que el patrimoni literari tarragoní, sobretot el protagonitzat per dones, es troba amagat i poc promocionat: “És un acte de reconeixement i d’homenatge públic a aquestes autores, les hem de reivindicar“, i afegeixen: “Som una ciutat literària, és un element bàsic de l’autoestima que ens fa sentir privilegiades.” El projecte es presentarà aquest dijous 21 d’octubre (19h) a l’Institut Martí Franquès, amb la complicitat de totes les escriptores i poetesses i la imatge inèdita de veure-les totes juntes. Després, la ruta ‘Veus de dona’ quedarà pendent per tot aquell que vulgui conèixer la ciutat de la mà d’aquestes autores.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here