16.4 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 7, 2024

Joves que aprenen un ofici al Passeig Arqueològic

Un dels alumnes treballant en un dels canons del passeig Arqueològic. Foto: Josep Gallofré.

“He après una feina nova i m’emporto una experiència laboral molt gratificant. Em fa molta il·lusió restaurar patrimoni històric de la ciutat”, comenta el Samuel, un dels 21 alumnes de 16 a 29 anys de la Casa d’Oficis de Campclar i la Part Alta, promoguda per l’Ajuntament de Tarragona mitjançant Tarragona Impulsa.

Aquesta vuitena edició de la Casa d’Oficis es va iniciar el passat desembre de 2020 i acabarà aquest divendres 29 d’octubre. Deu mesos on s’ha combinat teoria i pràctica. En concret, quatre de formació i sis de contractació laboral en tres especialitats: restauració de pedra, de fusta i community management.

Aquest divendres s’acaba la vuitena edició de la Casa d’Oficis amb 21 alumnes

La Casa d’Oficis va més enllà d’aprendre una feina. La responsable del projecte, Rosa Ferré, en destaca “la importància de l’empoderament i el fet que aquests nois i noies deixaran una empremta en espais emblemàtics de la ciutat”. Segons Ferré, el que pretén és “una millor autoestima, que els permeti continuar en el món laboral. La nostra feina és que canviïn de xip, que vegin que serveixen i que amb ganes poden arribar on sigui”.

En els sis mesos darrers, de maig a octubre, s’ha dut a terme la intervenció laboral, tot treballant en projectes que reverteixen en millores de la ciutat de Tarragona. En el cas concret d’aquesta edició, les pràctiques dels mòduls de restauració de pedra i fusta s’han fet al Passeig Arqueològic. Han intervingut en la restauració d’un tram de la Falsa Braga i en la restauració de les curenyes dels canons ubicats al cos de guàrdia, respectivament.

Han treballat en la restauració de pedra i de fusta, i en l’elaboració de vídeos

Per la seva banda, els joves de l’especialitat de community management han treballat en l’elaboració de vídeos per a les accions que porta a terme Tarragona Impulsa i han col·laborat en la campanya de l’Ajuntament Peix de Tarragona, tot un gust.

El Xafir participa en el mòdul de restauració de pedra

Cal destacar que els docents, més enllà de formadors, són també professionals en la seva àrea. Àngels Cantos és la professora de l’àmbit de restauració de pedra i detalla el treball actual: “Ens trobem restaurant el morter deteriorat de les juntes del baluard de Cèsar August. Parlem de patrimoni del segle XVIII que s’ha fet malbé amb el temps”. En aquest sentit, l’objectiu és treballar-ho com es feia en aquella època, amb morter de calç.

Els docents es mostren satisfets per l’actitud i els coneixements que obtenen els joves

Cantos, que també és escultora, es mostra orgullosa dels seus alumnes. “Són nois i noies que no havien treballat mai en l’àmbit de la restauració i estic molt contenta dels coneixements que han obtingut”, comenta. No es tracta d’una tasca senzilla, cal analitzar el mur i veure “quins problemes té, siguin d’estructura o de degradació”. Posteriorment els estudiants porten a terme les pautes que han decidit.

El Xafir té 23 anys i és un dels alumnes de restauració de pedra. Admet que al principi no va ser fàcil agafar el fil, tot i que “l’experiència que m’emporto és molt bona”. Aquest jove de Campclar tenia “moltes ganes de desenvolupar la part pràctica i de tenir un contracte laboral”. Considera que està aprenent un ofici “molt important per la història que té, i això és tot un privilegi”. Somriu i explica que li agradaria seguir en l’àmbit de la restauració, ja que “ara ja hi tinc traça”.

L’objectiu és ensenyar hàbits socials i laborals i oferir una primera experiència

Caminem uns metres més enllà i ens topem amb l’Alexandre Arnau, el docent responsable del mòdul de restauració de fusta. Ell ha estat l’encarregat que les curenyes dels canons recobrin vida. Ha ensenyat als seus alumnes les tècniques pertinents per polir, envernissar i realçar aquesta part del patrimoni de les muralles tarragonines.

“Òbviament ho fem amb la finalitat de millorar les condicions d’aquests elements”, expressa Arnau, tot i que per a ell l’objectiu principal “és reconduir els joves que participen en la Casa d’Oficis i ensenyar-los hàbits socials i laborals”. “Si a aquest fet hi afegim que aconsegueixen tenir una sortida laboral, ja és perfecte”, diu.

L’Abdel, mentre envernissa una de les escurenyes

Si mirem les curenyes dels canons, ja tenen un altre aire. S’han desinfectat, han extret els fongs i la brutícia i s’ha aplicat un producte de neteja. Posteriorment, els han sanejat i reomplert per aplicar-hi una bona capa de vernís a l’aigua. “Hem estat molt cautelosos per no esborrar la història, ja que d’això es tracta la restauració”, comenta el professor.

Alguns dels participants volen seguir amb l’ofici que han après

L’Abdel  “no sabia res” de restauració de fusta quan va començar el curs, però pensa que durant aquests mesos n’ha après moltes coses. No dubta que ensenyarà la feina feta a la seva família i que visitaran junts el Passeig Arqueològic, perquè “restaurant patrimoni de la ciutat, encara ho fas amb més ganes”. Al jove li agradaria seguir en l’ofici, mentre explica que aquesta és la seva primera experiència laboral.

Per la seva part, el Samuel també espera tenir futur amb aquest treball, perquè aquests deu mesos se li han fet “molt curts”. Es considera un noi “treballador” i li agrada participar de la Casa d’Oficis. “Em fa sentir més arrelat a la ciutat”, explica. “Aquests canons tenen una història molt interessant”, em diu mentre agafa el pinzell i dona una nova capa de vernís a les curenyes.

“Volem que acabin el curs amb la idea que poden assolir qualsevol repte”

La pandèmia de la COVID-19 ha dificultat la normalitat de la Casa d’Oficis. Així, es va passar dels dotze mesos habituals de formació a deu. És previst, però, que en la pròxima edició es torni al format habitual. Malgrat tot, Roser Ferré en fa una valoració “positiva, amb nois i noies que s’han implicat molt”. I nonclou: “Volem que acabin el curs amb la idea que poden aconseguir qualsevol repte i considerem que, en molts casos, l’hem assolit. Podem estar-ne orgullosos”.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here