28.7 C
Província de Tarragona
Dissabte, setembre 7, 2024

Benvingut el debat sobre la plataforma del Miracle

Aspecte general de la plataforma del Miracle, tancada des de fa vuit anys. Foto: Ricard Lahoz.

L’estat lamentable de la plataforma de formigó de la platja del Miracle ha aconseguit despertar una part de la societat civil tarragonina, tradicionalment adormida i conformista. En les últimes setmanes, almenys dos col·lectius han expressat en públic propostes per acabar d’una vegada amb els vuits anys llargs de tancament del ‘mamotreto’.

Dos col·lectius fan propostes per acabar amb el tancament de la plataforma

Benvingut el debat, benvingudes les aportacions, idees i iniciatives. Benvinguda la ciutadania a dir-hi la seva. D’una banda, els Tuitaires Tarragonins -cada cop més feliçment proactius-, i d’una altra banda, el col·lectiu SOS Costa Daurada -format per diverses entitats ecologistes- han llençat sengles propostes per reconvertir o reutilitzar la plataforma.

Enmig de la indefinició política, cal saludar amb entusiasme aquestes aportacions de la ciutadania. Tuitaires Tarragonins l’expliquen a través de la ‘seva’ xarxa social. El projecte de SOS Costa Daurada l’hem conegut a través d’una informació de Núria Riu al Diari de Tarragona.

Zona d’aparcament sota la plataforma. Foto: Ricard Lahoz.

Tancada per raons de seguretat el juliol de 2013, la plataforma es continua degradant en una de les zones més atractives de Tarragona. L’anterior govern municipal comandat pels socialistes no va fer-hi res. L’Estat, executor de l’obra a finals dels anys 90, tampoc va moure un dit.

El 2014 es va aprovar una moció de l’Ajuntament per desmantellar la infraestructura, però després l’equip de govern de l’alcalde Ballesteros i el conseller d’Urbanisme, Josep Maria Milà, va canviar d’opinió i va decidir reobrir-la i destinar-la en part a la restauració. Les negociacions amb l’Estat no van fructificar.

“és desitjable un procés participatiu i una presa de decisió definitiva”

L’actual govern de la ciutat, liderat per Esquerra Republicana, no s’hi ha pronunciat amb claredat: el cos li demana enderrocar-la, però quants diners costaria l’operació? I si destinem l’espai a zona natural, quant costaria el seu manteniment? Per contra, si reobrim la plataforma un cop reforçada la seguretat, com la reutilitzem? La destinem en bona part a la gestió privada (bars, restaurants)?.

Benvingut el debat. Benvingudes les idees. Ara és desitjable un procés participatiu entre les institucions i la ciutadania i una presa de decisió. No podem allargar les indefinicions de manera indefinida. Reconeixent que el govern de la ciutat té molts fronts oberts amb temes pendents des de fa anys que no van resoldre els anteriors responsables polítics, em sembla evident que el cas del Miracle hauria de ser una prioritat entre les prioritats.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

3 COMMENTS

  1. Enhorabona per obrir un espai pel debat. Totes les idees són bones menys una, la de que continuï exactament igual, un exemple més de la decadència del patrimoni públic a la ciutat, culpa dels governs municipals i supralocals diversos però, especialment, d’una societat panxacontenta, vermutaire i conformista. La meva impressió és que el conjunt del passeig marítim actual (incloent la plataforma) amb la Punta del Miracle i el parc de mas Rosselló, i els dos fortins (lamentable l’estat del Fortí de la Reina) conformen un espai magnífic de gran potencial, pel qual cal projecte (paisatgista, de potenciació de la biodiversitat i d’adaptació al canvi climàtic) i ambició de ciutat.

  2. Un cop més, allò que semblaria ser una oportunitat per a la ciutat esdevé un problema. Sembla, però, que aquestes iniciatives sortides dels col·lectius esmentats puguin posar remei a una deixadesa inadmissible. Com bé diu el comentari anterior, la zona ofereix unes possibilitats magnífiques, amb els fortins, i en un indret difícilment millorable, a tocar del mar. Allò que podria ser un emblema de la ciutat ara mateix és millor que no sigui vist. La iniciativa per revertir aquesta situació hauria de ser una realitat ràpidament. No es pot deixar passar més temps desaprofitant aquest potencial (tot i que els precedents en altres casos similars no siguin precisament encoratjadors)

  3. Com a portaveu de la Plataforma Costa Daurada celebrar l’apertura d’aquest debat que creiem que s’hauria de fer extensiu a tota la ciutadania de Tarragona. La Plataforma aposta per la renaturalització d’aquest espai i la creació conseqüentment del futur Parc municipal litoral de la Punta del Miracle. Per tal d’aconseguir aquesta fita, és necessari el desmantellament de tota l’estructura de formigó existent que conforma l’aparcament de vehicles ubicat a sobre d’un espai que hauria de ser l’ecosistema dunar i reredunar, que és un ecosistema vulnerable protegit per la Directiva Europea d’Hàbitats 92/43/CEE, i l’estudi corresponent de la reutilització de tot el material de formigó, de com i a on se li pot donar un altre ús. Certament tal com comenta en Ricard, aquest dilluns el Diari de Tarragona, en boca de la periodista Núria Riu, va publicar el nostre full de ruta per aquest espai, que pivota en el cobriment de les vies del tren de la part superior del parc, per engrandir la seua superfície i permeabilitzar la ciutat en aquest punt ; Obrim la ciutat al mar, així com la museització i explicació de la guerra de successió als fortins de Sant Jordi i de la Reina. També instem a que es faci un càlcul seriós i acurat de què val desmantellar aquest infortuni de formigó per a que tota la ciutadania en sigui sabedora !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here