27.4 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 9, 2024

Cinc dècades dignificant la dansa popular

D’esquerra a dreta, Asela Fort, Fredi Roca, Pilar Rius, Míriam Gómez i Judit Guasch. Passat, present i futur de l’Esbart Santa Tecla a la plaça Carles Llorach. Foto: David Oliete.

Avui en dia gaudim de la cultura popular tarragonina al teatre i al carrer amb naturalitat, però hi va haver un temps en què recuperar la tradició era l’acte de valentia més necessari. Cinquanta anys després de la fundació de l’Esbart Santa Tecla, el FET reuneix vells i nous testimonis de l’entitat per recuperar l’obra i la imatge del mestre Jaume Guasch, ara que fa deu anys que l’enyorem.

reunim cinc components de l’Esbart Santa Tecla, ara que celebra els cinquanta anys

La ciutat és plena de llocs que recorden els seus habitants més compromesos. Nosaltres, per a l’ocasió, n’hem escollit un de tant especial com desconegut, entrant a la Part Alta pel portal de Sant Antoni. Un parell de bancs, quatre arbres i alguna pintada a la paret decoren la plaça de Carles Llorach i la fan un espai acollidor per als cinc testimonis d’avui. Els lliga la dansa, la tradició i l’amor a una entitat cinquantenària de Tarragona, una de les més importants en el panorama cultural de la ciutat.

D’entre tots cinc en destaca una persona en concret, i no és en va. Als seus vuitanta-set anys personifica els valors de l’Esbart que va veure néixer i que ha vist créixer, i acumula les vivències de companys i amics que ara falten. Pilar Rius, asseguda en un dels bancs, admira calmosament les mimoses de la plaça. “M’agrada que el racó del Carles estigui ben cuidat. Fa anys, en morir-se els arbres que hi havia plantats, vaig anar a l’Ajuntament a reclamar que en posessin de nous”, explica ella, orgullosa. La plaça que recorda el seu marit mereix una imatge amable i neta. Ningú com la Pilar i el seu caràcter per explicar-nos les primeres cinc dècades de l’Esbart Santa Tecla.

També es compleix una dècada sense Jaume Guasch, l’ànima omnipresent de l’Esbart

Al seu voltant se l’escolten amb atenció fins a tres generacions diferents de l’Esbart. Si l’entitat neix per la Santa Tecla del 1971, Fredi Roca hi entra pocs mesos després com a dansaire, mentre que, molt més joves, Míriam Gómez, Asela Fort i Judit Guasch hi arriben anys més tard, sovint per tradició familiar. Ben aviat, tots cinc testimonis denoten gran sintonia, afany per parlar i una bona relació trenada tant al local d’assaig com als escenaris. “L’Esbart és una família”, m’adverteixen ja d’entrada.

(…)

Aquest és un fragment del reportatge que publiquem íntegrament al número 50 del FET a TARRAGONA sobre l’aniversari de l’Esbart Santa Tecla, on també parlem de la importància cabdal que va tenir la figura de Jaume Guasch Pujolà dins de la dansa popular tarragonina i catalana.

Tots els continguts de la revista els podem elaborar gràcies al suport dels subscriptors i subscriptores del FET. T’hi vols sumar per només 30€ l’any? Ens ajudaràs a seguir elaborant continguts de qualitat i explicar històries interessants de la ciutat. I, de regal, t’emportaràs el llibre de relats il·lustrats ‘Imagina la Tecla‘, elaborat per 18 escriptors i il·lustradors tarragonins, que sortirà al carrer el proper mes de desembre.

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here