13.3 C
Província de Tarragona
Dijous, febrer 22, 2024

Cosir el país des de Campclar

La periodista Berta Ramos, a la dreta, explica als participants com serà la ruta.

L’Aakasha és una noia paquistanesa que viu a Campclar i vol estudiar Dret a la universitat. Té relació amb la Fundació Casal l’Amic des de molt petita. “Gràcies a la gent que hi vaig conèixer, soc millor persona, m’han ajudat amb els estudis, econòmicament i mentalment”, explica davant la porta de l’entitat.

Òmnium impulsa l’activitat ‘revoltes’ conduïda per la periodista berta ramos

La Natàlia se l’escolta amb un somriure. És educadora social i la coordinadora del Casal l’Amic, una entitat veterana que neix el 1983 amb joves del barri oferint repàs escolar, primer, i esplai i colònies, després. Avui són un col·lectiu que treballa en l’acció social i educativa per prevenir situacions de risc en l’àmbit de la infància i la joventut.

L’Aakaska Jabeen i la Natàlia Avilés expliquen la seva experiència a la porta de Casal l’Amic.

Així, el programa CaixaProInfància ofereix als nens i les seves famílies serveis complementaris “per trencar el cicle de la pobresa”. El programa A Peu de Carrer es desenvolupa a l’espai públic per observar, detectar, prevenir i actuar davant les necessitats dels més joves. I el taller de Capacitació Digital va adreçat a famílies amb recursos molt limitats i sense coneixements en noves tecnologies.

El recorregut va travessar tot el barri de Campclar.

L’Aakasha Jabeen i la Natàlia Avilés ho expliquen a un grup de persones que estan realitzant una passejada per Campclar. Participen en la ruta social ‘(Re)voltes: teixint oportunitats’ que impulsa Òmnium Cultural amb la col·laboració de quatre entitats del barri i sota la coordinació de la periodista Berta Ramos.

quatre entitats de campclar expliquen projectes de cohesió social

El punt de trobada és el camp de futbol Antonio Ortega Parejo. A la ruta, a més de Casal l’Amic, també hi participen l’associació Vincle, el grup a les xarxes Ponent Lovers, i el centre social autogestionat El Cargol. “Grups i persones que no fan soroll, però que treballen amb eficàcia”, subratlla la Berta, que també nomena altres col·lectius com l’Ateneu Cultural de Dones de Campclar, el Casal Cívic, la parròquia de Santa Tecla, Càritas, el Cente Cukltural Islàmic La Pau o el col·legi Mediterrani, entre molts d’altres.

A la porta de la seu de Vincle.

L’activitat forma part de la voluntat d’Òmnium de reforçar la cohesió social, el coneixement entre veïns i compartir lluites en les zones més desafavorides. En resum, cosir el país i donar visibilitat a la molta gent que fa feina en barris com Campclar, on avui hi conviuen persones de 64 nacionalitats diferents. Representa el 8% de la població de Tarragona i compta amb el percentatge més alt de joves de la ciutat.

Abans d’aturar-se al Casal l’Amic, la ruta (Re)voltes passa per la seu de Vincles. L’educadora social Laura Balcells explica la seva feina de seguiment de catorze comunitats de veïns per prevenir, mediar i resoldre problemes, i generar sentiment d’identitat entre el veïnat. També aten famílies vulnerables que viuen en pisos de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

La mostra fotogràfica ‘Imagina Campclar’.

L’acompanyen Mari Carmen Fonte i Montse Tejada, del projecte ‘Acostem la Cultura’. Formen part d’un grup d’una vintena de dones que fan activitats per aprendre català i informàtica, i per agafar habilitats socials i comunicatives. El debat a la porta del local resulta interessant. A l’interior de la seu es poden veure les fotos d’un grup de dones en el marc del projecte ‘Imagina Campclar’.

A la seu de Casal l’Amic.

La passejada avança i la guia Berta Ramos remarca el paper dinamitzador de l’edifici municipal, premi d’habitatge social de Catalunya 2012, i l’atractiu d’una petita construcció, al costat de la parròquia, destinada a la distribució d’aliments de Càritas i que és Premi d’Arquitectura amb projecció internacional.

Edifici per distribuir aliments, premi d’Arquitectura.

Els participants a la ruta s’aturen al descampat que hi ha davant l’escola Ponent i analitzen els equipaments construïts a la zona els darrers anys (patronat municipal d’Esports, comissaria dels Mossos, Casal Cívic…) i el paper del Pla Integral de Campclar del 2005.

Al descampat davant l’escola Ponent.

A l’Anella Mediterrània ens trobem amb Marta Serra, creadora del grup Ponent Lovers, molt actiu a les xarxes, i impulsora amb altres veïnes del projecte de creació d’un parc infantil inclusiu, un dels escollits en els pressupostos participatius de l’Ajuntament. La Marta explica les dificultats actuals per fer realitat la iniciativa.

A l’Anella Mediterrània.

La ruta finalitza a la seu d’El Cargol, impulsat fa sis anys per un grup de joves per dur a terme activitats de perfil cultural, social i polític, i “recuperar una tradició i una mirada crítica que van caracteritzar els barris del Ponent durant les dècades passades”. Allà mateix, a l’aire lliure, la (Re)volta tarragonina s’acaba amb un debat animat entre els membres dels col·lectius i els participants.

(re)voltes vol reforçar el sentitment de pertinença col·lectiu

Recuperant l’esperit del programa ‘Lluites compartides’, Òmnium (amb la col·laboració de Fòrum Espai Cultural de Bonavista i de les entitats de Campclar) han tornat a trepitjar el carrer per recuperar la memòria i mirar de cosir (o recosir) la societat a partir de les experiències passades i presents, individuals i col·lectives.

Les (Revoltes) treballen per acabar amb la desconeixença i estigma i a favor de conceptes clau com participació, compromís, lluita, canvi, empoderament i futur. Paraules expressades en veu alta pels participants a la primera experiència d’aquest projecte a Tarragona. N’hi haurà més.

Debat final. Foto: Òmnium Cultural.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here