14.3 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 22, 2024

Quin litoral volem?

Estructura de la platja del Miracle. Foto: Ricard Lahoz.

“No hi ha res irreversible”, diu Puri Canals. Desmuntar l’estructura de la plataforma del Miracle i renaturalitzar l’espai és un plantejament “mínimament agossarat”, apunta la biòloga. “Tant de bo per una vegada Tarragona estigui al capdavant d’aplicar solucions senzilles però molt importants en clau de desenvolupament sostenible”, desitja.

Canals, consultora ambiental amb responsabilitats internacionals, intervé des del públic al final de l’acte convocat per l’entitat SOS Costa Daurada per explicar la seva proposta de fer desaparèixer el ‘mamotreto’ del Miracle i rebutjar la possibilitat de reobrir-lo que contempla el govern municipal. La plataforma de formigó, inaugurada fa vint anys, en porta vuit tancada.

sos costa daurada reclama desmuntar la plataforma del miracle

A la taula rodona ‘Obrim la ciutat al mar’ -a la seu del Col·legi d’Arquitectes– s’escolten arguments similars a partir d’una pregunta bàsica: Quin litoral volem per Tarragona? L’arquitecte municipal Rogelio Jiménez es mostra partidari de fer desaparèixer l’actual estructura, estudiar-ne la millor solució tècnica i millorar l’accés a peu a la platja a través d’altres passarel·les, una a l’alçada de l’escola del Miracle.

Joan Díaz, enginyer de camins i gran coneixedor del tram final del Gaià, afirma que “anem cap un altre model de mobilitat” i que “un pàrquing no té raó de ser en un entorn natural”. Aposta per “desmuntar i reutilitzar el formigó”, “posar en valor” un litoral “privilegiat” i recuperar per a la ciutadania un “espai amable” que inclou la zona dels fortins.

l’entitat vol acabar amb l’aparcament i renaturalitzar l’espai

Saül Garreta, arquitecte, assegura que el Miracle pot ser “un símbol, el projecte de ciutat que no acabem de trobar, l’excusa per generar altres canvis més grans en un context d’emergència climàtica”. Alícia Escudero, de Greenpeace, demana treure’n els cotxes i deixar un espai verd, ideal “per caminar, córrer i anar en bici”.

Modera la taula el geògraf Rafael López-Monné, que diu que Tarragona té una oportunitat per fer “plantejaments de futur” i “no tornar a invertir en una cosa que es veu que no funciona”, en referència al projecte que estudia el govern municipal i que forma part d’una convocatòria als plans de sostenibilitat dels fons Next Generation de la UE. 

La plataforma del Miracle, tancada des de fa més de vuit anys, es continua degradant, víctima d’accions vandàliques. Foto: RICARD LAHOZ

També des del públic, al final de l’acte, Eduardo Soler, gerent de Limonium, reclama “ambició” i adverteix de les conseqüències del canvi climàtic: “Quants anys ens queden de platges?”, es pregunta. La regressió que pateixen és “accelerada” i, per tant, cal “retirar les estructures de primera línia”, exclama.

els regidors xavi puig i eva miguel escolten els arguments dels ecologistes

Uns problemes tècnics impedeixen veure als assistents les imatges de la proposta que fa el col·lectiu SOS Costa Daurada. La sala, plena de gom a gom, demostra l’interès d’una part de la ciutadania pel futur d’una estructura dissenyada la dècada dels noranta i que ara es veu com un autèntic nyap al cor de la ciutat.

Entre el públic també hi són els regidors Xavi Puig (ERC) i Eva Miguel (CUP), responsables de les àrees de Territori i Medi Ambient, respectivament. Escolten amb interès totes les intervencions, però guarden un silenci respectuós. Al final, aplaudeixen discretament. Canviarà el govern municipal l’aposta anunciada per millorar les condicions de la plataforma i reobrir-la amb nous usos?

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here