Advertisement Advertisement
24.6 C
Província de Tarragona
Dimecres, setembre 27, 2023

Cent anys d’una icona de la Cavalcada de Reis

Presentació de l’Elefant el 1921, a la plaça dels Artilleros (avui dels Infants). La figura s’estrenaria a la Cavalcada poc després. Foto: Chinchilla/Tarragona Antiga.

El Magatzem Reial del Refugi 1 del Moll de Costa ha acollit durant una setmana la visita dels Patges Reials. Un format semblant al de l’any passat, amb unes visites guiades per les dotze carrosses de la Cavalcada i amb especial atenció a la figura més simbòlica de la nostra rua reial: enguany, l’Elefant de la Cavalcada celebra cent anys des que es va estrenar, la nit de Reis del 1922.

L’Elefant, símbol de la Cavalcada de Reis, compleix cent anys

Any 1910. Per iniciativa personal de Salvador Vallvé, regidor de l’Ajuntament, es forma la Comissió Pro-Reis Mags, encarregada d’organitzar les primeres Cavalcades de Reis a Tarragona. Al llarg d’aquella dècada van ser diverses les carrosses i figures que s’hi van anar sumant i la desfilada va fer-se un lloc important a la nit de Reis. El 1920, en aquest procés de creixement constant, l’escultor Salvador Ripoll i Tusquelles va dissenyar una figura molt especial, la peça bonica i immensa d’un paquiderm. Va ser Xavier Boada, però, qui li va donar forma a aquella idea, al llarg del 1921, amb la intenció que formés part de la Cavalcada de Reis.

Llamando extraordinariamente la atención la carroza del monumental elefante, que fue muy celebrada por grandes y chicos”: així narrava el Diario de Tarragona l’estrena del paquiderm a la crònica publicada el 6 de gener del 1922, enmig d’una Cavalcada luxosa i “mucho mejor organizada que en los anteriores años”, escrivia el cronista. Aquell any, el recorregut del seguici reial va començar a la plaça d’Olozága (ara la plaça dels Carros) i, passant per una atapeïda Rambla de Sant Joan (actual Rambla Nova) i els carrers buits de la Part Alta, arribava a l’antiga casa de la Beneficència, avui la seu de la Diputació.

Salvador Ripoll, el dissenyador, ja especificava que els acompanyants havien de ser negres-indis i havien de dur uns grans fanals. Foto: Chinchilla/Tarragona Antiga.

D’aleshores ençà, la figura més coneguda de la Cavalcada tarragonina ha viscut anècdotes d’allò més interessants. Durant les festes de Nadal del 1967, el governador civil va ordenar “sin excusa ni pretexto”, que les figures de l’Elefant, el Dromedari i el Camell (aquestes dues aparegudes el 1924 i el 1925, respectivament) fossin exposades a la plaça Verdaguer abans no fossin cremades degut al seu mal estat de conservació. Va ser gràcies a la valentia d’un grup d’homes de la Brigada Municipal que les figures es van poder salvar amagant-les als baixos de la Casa Castellarnau.

La figura va patir el risc de desaparèixer i, fins i tot, va ser oferta a Dalí

No es pot dir que la figura hagi sortit ininterrompudament perquè en comptades ocasions la Cavalcada s’ha suspès per diverses raons (la Guerra Civil o la pandèmia per Covid). L’agost de 1973 la carrossa de l’Elefant fou oferta a Salvador Dalí en una visita que va fer a la ciutat. L’artista va demanar passejar pels carrers amb un paquiderm de veritat, de carn i ossos, i l’Ajuntament, en no permetre-li tal ximpleria, li va proposar que ho fes amb l’Elefant reial. Dalí s’hi va negar en rodó i, com a alternativa, va optar per acceptar la carrossa d’un dels tres Reis Mags. Histriònic i excèntric en totes les seves formes.

Salvador Dalí davant de Roger de Llúria a la seva visita a Tarragona de 1973. Foto extreta del documental ‘Dalí, emperador de l’acció’.

L’Elefant reial, que ha seguit sempre les passes de la carrossa del Rei Baltasar, és la més antiga que queda a la Cavalcada tarragonina i per això enguany se li vol fer un petit homenatge. A més d’un gran pastís que veurem al Magatzem Reial i la nit del 5 de gener, tots els infants que visitin el Refugi 1 podran votar un dels noms proposats. Així, cent anys després, la figura de l’Elefant podrà ser batejada amb un nom propi. El Magatzem Reial obrirà les portes els dies 27, 28 i 29 de desembre de 10h a 13:30h i de 16h a 20h, i el dia 30 només en horari de matí.

L’Elefant s’ha convertit en una autèntica icona de la nit de Reis

De ben segur que enguany, petits i grans, veurem la figura de l’Elefant amb uns altres ulls, pensant que els anys no li han passat factura i amb el punt d’il·lusió de sempre. Amb el temps, aquesta carrossa s’ha convertit en una de les preferides dels infants per la imatge simpàtica i monumental que ofereix però, a més, ha esdevingut un autèntic símbol de la nostrada Cavalcada de la nit més màgica de l’any. Llarga vida a l’Elefant reial!

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here