Pedro Latorre, amb un grup de dones a les quals va oferir formació. Foto: cedida.

Una experiència pot marcar el que resta de vida, per bé o per mal. Així és com Pedro Latorre es va iniciar en les arts marcials. Sense un ànim competitiu, es dedica a ensenyar defensa personal i taekwondo a alguns dels col·lectius més vulnerables de la societat. Ho considera “la seva vida”. Fruit d’aquesta implicació va ser reconegut el passat 16 de desembre, amb la distinció al mèrit esportiu de l’Ajuntament de Tarragona.

pedro latorre fa més de 30 anys que ofereix cursos de defensa personal

Taxista de professió, entrenador d’arts marcials per vocació. El Pedro, tarragoní de tota la vida, va començar a donar classes fa més de trenta anys. Se centra majoritàriament en dos col·lectius: els nens i les dones. Les segones, fruit de diverses situacions traumàtiques d’adolescent. Va viure en primera persona la violència de gènere: “El meu pare maltractava la meva mare i jo, com era petit, no podia fer res”.

l’entrenador ajuda sobretot les dones i els infants

“Vaig voler que, si per mi fos, cap dona se sentís indefensa ni rebés una agressió”, expressa. Ha impartit formacions que barregen taekwondo, hapkido i full-contact en diversos centres cívics, junt amb el Servei d’Informació i Atenció a les Dones. Els ensenya com actuar en “situacions que et poden ocórrer al carrer i com reaccionar i defensar-se”. “Coses senzilles, però efectives”, resumeix. Afegeix que la satisfacció d’aquests cursos no “és comparable amb cap títol aconseguit”.

Pedro Latorre durant una exhibició. Foto: cedida.

D’altra banda, els nens també són la nineta dels seus ulls. Va decidir oferir classes com activitats extraescolars a les escoles i als centres cívics. Avui dia, s’hi troba totalment dedicat a l’Associació de Taekwondo de Sant Pere i Sant Pau. Mai va voler obrir un gimnàs i la seva obsessió no era guanyar medalles. La seva pretensió no era guanyar diners. Només pretén “ajudar a tothom que vulgui practicar aquesta art marcial”, amb quotes reduïdes.

és l’ànima de l’associació de taekwondo de sant pere i sant pau

Fins i tot, si alguna família no s’ho pot permetre econòmicament, se’ls ajuda a fer l’activitat de forma gratuïta o “els hi pago jo”, amb un contacte directe amb la Conselleria de Benestar Social. Tot plegat, es tracta d’una “teràpia” per al Pedro. “El fet d’estar amb els nens i ajudar-los m’omple, no em calen els diners, perquè aquests van i venen”, rebla.

Des de l’associació ofereixen classes des dels quatre anys en endavant. Als més joves, els inculca el que considera una paraula clau: el respecte. A més de concentració i valors físics i didàctics. Latorre només desitja que, a partir del taekwondo, els infants “siguin persones i tinguin una gran tolerància vers la seva família, els companys i el mestre”.

les seves classes fomenten el respecte i la tolerància

Malgrat això, la seva convicció li van fer guanyar diversos títols importants des que es va iniciar l’any 1983. Entre d’altres, té els diplomes de Seül (Corea) de la Federació Mundial de Taekwondo i Aikido, així com diversos reconeixements de les federacions catalana i espanyola i el Consejo Superior de Deportes.

En aquest sentit, és l’únic taxista d’Espanya que té la medalla d’or al mèrit esportiu en taekwondo. Com a formador, Latorre destaca per ser mestre entrenador internacional de taekwondo, cinturó negre setè DAN, cinquè DAN per la Federació Internacional i setè DAN Internacional de hapkido.

Latorre rep la distinció al mèrit esportiu de l’Ajuntament de Tarragona.

Les arts marcials són més que una afició per al Pedro i admet que “totes les fites aconseguides són perquè m’hi he bolcat i he ajudat molt, sense demanar res a canvi”. El reconeixement del consistori li dedica a la seva mare i dona les gràcies a la seva família pel suport que sempre ha tingut. De fet, el seu fill és entrenador nacional de taekwondo, la seva filla també ho exerceix en l’àmbit regional i la seva dona és quart DAN nacional i segon internacional. Rebre aquest guardó és “molt important i un orgull” per al taekwondista.

El Pedro sempre té els braços oberts per allò que li demanin. No només ha treballat amb nens i dones, també pel col·lectiu LGTBI, la Guàrdia Urbana o, fins tot, els taxistes. Són classes que tenen una gran rebuda i, per aquest motiu, “sempre m’hi involucro”. “Tot el que sigui ajudar em fa sentir bé”, conclou.