23.5 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 27, 2024

L’any de la vella presó

La vella presó de Tarragona és ara un centre penitenciari obert (CPO). Foto: David Oliete.

Aquest 2022 que acabem d’estrenar serà, probablement, l’últim any en funcionament de la vella presó de Tarragona inaugurada el 1953. L’equipament penitenciari ubicat a l’avinguda República Argentina haurà tingut una vida de gairebé 70 anys, els últims sis com a centre per a reclusos en tercer grau, els que poden sortir cada dia i només tenen l’obligació d’anar-hi a dormir.

a finals de 2022, probablement, tancarà el centre penitenciari

La Generalitat preveu que d’aquí uns mesos, a finals del 22, els interns serán traslladats al nou edifici al costat del Parc del Francolí, el CPO (Centre Penitenciari Obert). Això significa que l’antiga presó tancarà per sempre. Per aquesta raó, el FET hi ha volgut fer una última visita i us l’explicarem en un ampli reportatge al número 51 de la revista, que sortirà al carrer en un parell de setmanes.

En una ciutat dissortadament acostumada a veure passar els anys amb antics edificis públics en desús per falta de determinació, idees o pressupost, cal alertar que tenim a la vista un altre equipament que ben aviat deixarà de tenir utilitat. I a més, ubicat en una zona cèntrica i ben connectada.

tarragona ha de decidir què vol fer en l’espai de l’antiga presó

Aquest 2022 s’hauria d’aprofitar per començar a analitzar què fem en aquests terrenys i què fem amb l’edificació, amb un valor arquitectònic evident, segons els experts. És un exemple a seguir el procés que viu la presó Model de Barcelona, situada al mig de l’Eixample i tancada el 2017?

El govern de Catalunya ha de liderar el procés escoltant l’Ajuntament de Tarragona i la societat civil. Fa unes setmanes, en una entrevista amb la delegada Teresa Pallarès, es donava a entendre que la vella presó forma part de l’equació formada per Tabacalera i terrenys propietat de la Generalitat al costat del CPO, d’una banda, i de la necessitat d’aixecar el Fòrum Judicial i una seu administrativa única de la Delegació del Govern, de l’altra.

De moment, no hi ha propostes concretes damunt la taula. En temps dels governs tripartits ja es va insinuar la possibilitat de construir a l’avinguda República Argentina la nova seu de la Generalitat a Tarragona per acabar amb l’actual dispersió d’oficines, el mateix mal que pateix l’administració de Justícia. Els anys han anat passant i el més calent és a l’aigüera.

“no soc partidari de destinar una part de tacabalera al fòrum judicial”

Però ara sí, se n’hauria de concretar alguna cosa. La conselleria de Justícia s’ha de pronunciar sobre la ubicació del Fòrum Judicial i el conjunt del Govern ha de valorar què fa amb la vella presó.

Personalment, no soc partidari de destinar una part de Tabacalera a oficines judicials i la resta a museu, biblioteca i altres equipaments culturals (seria repetir la idea d’un poti-poti sense sentit). I aposto per conservar una part de l’antic presidi com a espai de memòria.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here