Advertisement
11.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 8, 2023

Un Palau de Congressos més obert a la ciutat

Concert de l’orquestra, la coral i l’orfeó de la URV al Palau de Congressos, el desembre passat. Foto: URV.

Jordi Pujol era el president de la Generalitat i Jaume Alonso-Cuevillas era el president dels advocats catalans. Som al setembre de 1999 i tots dos assisteixen a l’obertura del II Congrés de l’Advocacia Catalana. L’acte té lloc a Tarragona i serveix per inaugurar el Palau Firal i de Congressos de la ciutat amb l’alcalde Joan Miquel Nadal al capdavant.

“el recinte, estrenat fa 22 anys, no acaba d’enamorar als tarragonins”

Han passat 22 anys. Al recinte s’han organitzat milers d’activitats i trobades de tota mena, però sigui per la ubicació, els accessos, l’arquitectura de l’edifici o la programació dissenyada, hom té la sensació que el Palau és un espai que no acaba d’atreure i enamorar als tarragonins i que s’hi fan poques coses.

Les dades desmenteixen en part aquestes impressions. El 2021, en plena pandèmia, al Palau de Congressos s’han convocat 163 actes amb més de 58.000 visitants. Ha tingut una ocupació de 266 dies i ha suposat un impacte de més d’un milió d’euros, segons l’actual responsable polític, el regidor Dídac Nadal.

el 2021 s’hi han convocat 163 actes i ha rebut 58.000 visitants

Per aquest 2022 ja s’hi han programat diferents espectacles, però només hi ha prevista una fira (Starraco Unlimited) pel 19 i 20 de febrer. És una evidència irrefutable que en dues dècades el panorama del sector de fires i congressos ha canviat radicalment i que l’impacte de la pandèmia ho ha acabat de reblar.

Més de 1.000 persones participen el novembre de 2019 en una jornada d’administratius sanitaris. Foto: ICS.

Vaig tenir l’oportunitat de conduir el novembre de 2019 una de les últimes grans trobades convocades a Tarragona abans de l’arribada de la Covid: la dels administratius sanitaris de tot Catalunya que va aplegar més de 1.000 assistents a l’auditori August del Palau. Imatges com aquelles difícilment es tornaran a repetir durant molt de temps. Què fem, doncs?

dídac nadal aposta per sumar el palau i mercats en l’organització de fires

Nadal apunta una idea interessant: sumar sinergies entre l’empresa municipal de Mercats i el Palau, i organitzar conjuntament fires o altres activitats a l’aire lliure, que permetin itineraris entre la plaça Corsini i el recinte firal com a dos pols d’una mateixa iniciativa. La proposta és embrionària, però ajuda que una mateixa persona tingui la responsabilitat política dels dos recintes.

I és després de 22 anys de trajectòria, el Palau Firal i de Congressos necessita obrir-se més a la ciutat, difondre millor les seves propostes i aliar-se amb altres departaments municipals o altres agents de Tarragona.

els espectacles del palau arriben a través de promotors privats

En aquesta línia, no s’entén que la programació d’espectacles no tingui una difusió coordinada amb l’àrea de Cultura de l’Ajuntament. El Palau no programa i només es dedica a llogar les instal·lacions a promotors privats. Però el resultat és un conjunt de propostes que arriben amb més dificultats al públic. Aïllades i inconnexes.

En les properes dues setmanes, per exemple, hi ha previst un espectacle de música, un altre d’humor i un tercer de ballet. Això, mentre als teatres Tarragona i Metropol programen teatre i concerts de música clàssica i música d’autor.

“tarragona hauria de promocionar amb una sola marca la programació cultural”

No seria millor buscar una fórmula per difondre conjuntament aquestes programacions -i també les de la Sala Trono i el Magatzem– sota el paraigua d’una marca potent que associï Tarragona amb la cultura? Ens hi posem? Ajudaria a respondre a tots aquells que encara diuen a Tarragona no es fa res.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here