18.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Circulars i l’Escamot: per un món més sostenible

Les cinc promotores de la cooperativa ‘Circulars’. Foto: David Oliete.

Aixecar de zero una empresa és una cursa d’obstacles que encara s’agreuja si el nadó en qüestió té forma de cooperativa. Prejudicis, desconfiances i portes tancades són companys de viatge habituals, però fins i tot les tanques més rígides poden acabar a terra. Circulars i L’Escamot, amb segell tarragoní, són dues evidències clares que sortir dels cànons és perfectament compatible amb una bona història d’èxit.

La Núria, la Glòria, l’Amanda, l’Annelie i la Júlia estan una mica cansades que els preguntin on és el jefe o quan podran parlar amb ell. Ara ja s’ho prenen amb resignació, i han acabat per desenvolupar com a reacció natural aquell humor subtil de qui sap bé que la cosa és prou seriosa. A Circulars, un dels projectes intercooperatius amb més projecció de tot el Camp de Tarragona, o no hi ha el jefe o n’hi ha cinc, depèn de com es vulgui mirar. I les cinc es coordinen per somriure, sinceres, perquè no ha estat gens fàcil l’inici del camí. Senten que la part més apassionant de l’aventura encara ha d’arribar.

‘circulars’ promou un estil de vida respectuós amb el planeta

Som a les instal·lacions de la Fundació Topromi, a la Canonja, on no és difícil trobar les sòcies enfeinades amunt i avall mentre perfilen una campanya de sensibilització sobre els beneficis de les copes menstruals respecte a les alternatives d’un sol ús. “No és que ens enxampis en una setmana especialment enfeinada…”, es presenta la Núria Loras, sòcia i una de les impulsores de Circulars. “És que les nostres setmanes són totes així”, s’excusa, simpàtica.

“Circulars no és altra cosa que un projecte que aspira a facilitar el trànsit cap a un estil de vida molt més sostenible”, explica la veu determinada de l’Amanda Pérez. Un projecte ambiciós que neix de la unió de la cooperativa DignidArt, especialitzada en el disseny artístic des de la responsabilitat social, i El Far Cooperatiu, referent en comunicació i en disseny gràfic amb una òptica inclusiva més que consolidada.

Els quatre impulsors de la cooperativa ‘L’escamot’. Foto: David Oliete.

La cooperativa L’Escamot ha nascut en pandèmia, però els seus quatre impulsors asseguren que “ho haguéssim intentat igual” si el context hagués estat ben diferent. El Lluís, el Josep, el Pedro i el Roger són uns joves apassionats del món de la bicicleta, formats, molt inquiets i més tarragonins que el Balcó del Mediterrani. Des de fa uns quants mesos són oficialment emprenedors amb la seva primera aventura en el món empresarial, i han decidit fer-ho de manera cooperativa. Asseguren funcionar en escamot: units, cohesionats i pedalant sempre a l’una per al bé de tot l’equip. I el nom de la criatura tampoc té molta més història que aquesta.

l’escamot mpulsa una proposta innovadora per la mobilitat sostenible

“Si comencem pel principi, el primer que hauríem de dir és que no vivim en una ciutat pensada per anar a peu o en bicicleta sinó en cotxe”, presenta el jove arquitecte Lluís Delclòs. “I és cert que l’esclat de la Covid-19 ha validat aquest discurs i ha fet replantejar el model de ciutat i de mobilitat que volem llegar als qui vindran”, continua, “però amb la mateixa honestedat he de confessar que ens temem que bona part d’aquestes espurnes de reflexió s’acabaran apagant progressivament”.

L’Escamot ha nascut en un dels carrers més fotografiats de Tarragona amb l’aspiració de “transformar l’entorn per millorar-lo”, explica Josep Alcoceba, economista i soci impulsor del projecte, “i amb l’horitzó clar de posar les persones al centre de les ciutats del futur”.

La cooperativa neix amb tres línies de negoci complementàries: el treball d’assessorament a les administracions, les accions de formació i sensibilització i una sèrie de tallers pràctics de reparació de bicicletes enfocats a fomentar l’ús d’aquest vehicle com un mitjà de transport d’ús habitual.

(…)

Aquest és un petit fragment del reportatge que publiquem íntegrament al número 51 del FET a TARRAGONA.

La revista la podeu trobar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Aquest i la resta de continguts els hem pogut elaborat gràcies al suport de 700 persones que són subscriptores del FET. Si t’hi vols afegir la comunitat de lectors per només 35€ l’any, clica aquí:

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

I ajuda’ns a consolidar un periodisme de qualitat que ja ha estat reconegut:

Premi de Periodisme Mañé i Flaquer ‘Comunicació Local’ 2021

Premi Periodisme de Proximitat 2018 del Col·legi de Periodistes de Catalunya

Premi Igualtat de Gènere 2019 de l’Assoació de Dones Periodistes de Catalunya

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here