15.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Un exemple d’urbanisme caduc al costat de Tabacalera

El gratacel de 19 plantes, vist des del riu, amb naus industrials abandonades en primer terme. Foto: Ricard Lahoz.

Quinze anys després del tancament de la fàbrica de Tabacalera, en un solar contigu de més de 8.000 metres quadrats s’està aixecant una promoció immobiliària que ja ha transformat radicalment l’entorn. Al triangle que formen el carrer Manuel de Falla, el passeig de la Independència i el carrer Torres Jordi, s’estan generant 374 nous habitatges, segons dades oficials.

Un gratacel de 19 plantes que canvia l’skyline de Tarragona, diversos edificis de 9 plantes, dues piscines i una zona esportiva privada ocupen els terrenys de l’antiga sofrera Pallarès i que, més recentment, havien estat un aparcament dissuasiu. Terrenys que la tabaquera Altadis va aconseguir gràcies al conveni signat el 2008 amb l’Ajuntament i que va permetre traspassar Tabacalera a la ciutat.

374 nous habitatges en un triangle de vials amb molta densitat

La societat immobiliària Kronos Homes va comprar els terrenys a Altadis i ha dissenyat un complex residencial amb tots els permisos municipals, però lluny del que hauria de ser -al meu parer- l’urbanisme del segle XXI a Tarragona. Es reprodueix un model antic, caduc, amb excés de formigó que busca la màxima rendibilitat pels promotors i sense tenir gaire en compte l’entorn.

De cop, aniran a viure més d’un miler de persones a un complex nou que dona a tres vials que mantenen unes voreres massa estretes pel volum de les edificacions i a una rotonda que, això sí, pot ajudar a regular el trànsit d’un punt d’entrada i sortida del nucli urbà (algú ha fet un estudi de mobilitat de la zona per l’impacte dels nous veïns?).

Nova rotonda a Torres Jordi i passeig de la Independència. Foto: Ricard Lahoz.

La promotora es gasta poc més de 400.000 euros en la reurbanització de la rotonda, però davant del gratacel continuen unes velles naus industrials que l’Ajuntament haurà d’anar expropiant i enderrocant. El conseller de Territori Xavi Puig explica que a curt termini les naus han de deixar pas a “més places d’aparcament dissuasiu” i a llarg termini ha de ser “un passeig que posi en valor el riu com a punt de trobada del centre de la ciutat i els barris de ponent”.

el conseller puig diu que es una zona que ajuda a cosir la ciutat

Puig veu la promoció del gratacel com una oportunitat per impulsar “una zona de creixement amb molt futur que ajuda a cosir”. I la proximitat dels dipòsits de la CLH a l’altra banda del Francolí? “El nou POUM ha de fer viable trobar una altra ubicació per aquestes instal·lacions”, respon Puig. Cal recordar que el Suprem va anul·lar el POUM de 2013 per un contenciós de la Companyia Logística d’Hidrocarburs, antiga Campsa.

S’hi estan construint 373 habitatges. Foto: Ricard Lahoz.

Té raó el regidor destacant la importància d’aquesta zona a tocar de Tabacalera i el riu, però la planificació aprovada pels governs anteriors s’ha fet amb mentalitat del segle passat: pel volum d’edificació permès, per l’escassa o nul·la transformació dels vials que l’envolten (carrils bici?), perquè no té en compte que al costat hi haurà en el futur un gran complex cultural, perquè no s’ha dut a terme abans una operació contundent d’expropiacions de velles naus i barraques a la riba del Francolí i perquè el contenciós de la CLH el tenim més enquistat que mai.

Una vegada més, un exemple d’urbanisme poc reeixit a Tarragona.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here