18.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 22, 2024

Mai és tard per seguir aprenent

Una de les xerrades de l’Aula, amb un públic majoritàriament de gent gran. Foto: cedida.

Una filosofia plena de vida i de curiositat: optimitzar la gran quantitat de temps lliure que et regala la jubilació i invertir-lo en el creixement personal; alimentar l’ànima sempre tafanera i mantenir la ment ocupada i activa. “L’edat no és mai un problema per aprendre, a nosaltres ens encanta estudiar“, fa Maria Isabel Miró, coordinadora de les Aules d’Extensió Universitària. Aquesta formació especial per a gent gran s’ha recuperat ara, després de la pandèmia, però ja fa més de trenta anys que se celebra.

En marxa una nova edició de les aules universitàries per la gent gran

La idea fonamental és portar la Universitat al territori. Fer que la gent que no es pot moure dels pobles i ciutats del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre tingui una oportunitat de seguir creixent a nivell acadèmic, perquè la curiositat s’ha d’estimular a totes les edats. Més de 1.700 persones d’una vintena de viles de la província assisteixen aquests mesos a les xerrades de les Aules d’Extensió. “L’objectiu és ampliar el coneixement i trencar el tòpic que la gent gran no fa res“, diu Miró, rotunda.

Les conferències tenen temàtiques d’allò més variades: història, arquitectura, llengua, música, pintura, ciència, tecnologia, pandèmies, religió… Els temes són escollits per l’aula de cada municipi d’entre 900 propostes i són professors universitaris o entesos en la matèria els que es desplacen als pobles per fer les xerrades. “El públic respon i omplim sempre: la gent hi va independentment del tema que tractem”, afirma la coordinadora. La URV s’encarrega de la logística i la publicitat.

Mª Isabel Miró, coordinadora de les Aules d’Extensió Universitària de la gent gran, al Campus Catalunya de la URV. Foto: Jan Magarolas.

La d’aquest any a Tarragona, per exemple, està en marxa des del gener i queden quatre xerrades més al llarg del març. Aquest dimecres 9 a les 17h n’hi ha una de presentada per la mateixa Isabel Miró: serà a l’Aula Magna del Campus Catalunya i versarà sobre l’obra de l’artista Frida Khalo. “El ventall de públic comença als cinquanta anys i no acaba, perquè tenim una senyora de més de cent anys“, explica Miró, que sentencia: “El perfil és d’allò més divers: ens ve gent amb i sense estudis, molt actius en matèria social i cultural, la qüestió és no quedar-se a casa”.

“L’edat no és un problema; trenquem el tòpic que la gent gran no fa res”

Precisament és el públic el que dóna sentit a aquesta proposta de llarg recorregut: gent gran que ha trobat en les Aules d’Extensió Universitària una manera de sadollar l’ànsia de curiositats i coneixements i de mantenir la ment en marxa. “La gent gran és molt agraïda, ocupen els primers seients i sempre fan preguntes, no es perden ni una xerrada, però també són molt crítics“, adverteix la coordinadora de les Aules. Aprendre per aprendre, el saber no ocupa lloc -però t’omple la vida.

Revista 52

I aquesta filosofia de vida la veurem de prop al dossier de la propera revista del ‘Fet a Tarragona’, el número 52, perquè parlem amb persones grans actives mentalment i física que no volen quedar-se assegudes al sofà de casa. Una mirada molt positiva que contribueix a deixar enrere aquesta pandèmia i a parlar d’una realitat cada vegada més important. El presentarem el proper dimarts 15 de març, a les 19h, al vestíbul del Teatre Tarragona, dos anys després de l’última presentació que hi vam fer i amb les portes obertes a tothom.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here