10.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 23, 2024

Zona Zàlata: 35 anys a la recerca d’un estil teatral propi

Joan Pascual i Marta Grau van fundar Zona Zàlata ara fa 35 anys. Foto: Clara Marquiegui.

Allà on resideix l’ànima de Zona Zàlata, en el Joan Pascual, en la Marta Grau i en tots aquells artistes que s’hi han anat sumant al llarg del viatge, aquests dies són dies de festa. El grup teatral tarragoní celebra enguany els seus 35 anys de trajectòria i, per commemorar-ho, presenten un llibre recopilatori i un nou espectacle en forma d’homenatge.

La companyia tarragonina celebra l’aniversari amb llibre i nou espectacle

“Zona Zàlata és vivència personal, és la nostra vida, perquè tot sempre hi ha girat al voltant”, comença explicant-nos una de les seves fundadores, Marta Grau. El Joan Pascual, qui l’acompanya en aquesta aventura, els defineix com un col·lectiu de gent que fa molts anys que fa recerca, experimenta i crea al voltant del llenguatge teatral per trobar una poètica escènica pròpia.

Joan Pascual i Marta Grau: “Zona Zàlata és la nostra vida”

Durant tots aquests anys, els ha estat primordial relacionar-se amb diferents llenguatges artístics. “Nosaltres fem teatre, però sempre intentem que totes les propostes dialoguin amb música, normalment en directe, amb artistes plàstics, amb dansa i amb gent que escriu, tant poesia com narrativa del territori”, deixa clar Pascual. I d’aquí ve el seu nom: “Zàlata” és una adaptació molt personal de la paraula “mediterrani” en grec, però “Zona” fa referència al fet de treballar com un espai obert, que no només fa teatre, sinó que acull qualsevol tipus de proposta artística que considerin atractiva.

Grau i Pascual fan una ullada a les seves fotografies de joves. Foto: Clara Marquiegui.

Així, la Marta i el Joan van coincidir per primera vegada l’any 1982, a Port de Sagunt, en un stage teatral al voltant del denominat “tercer teatre”. El lligam va portar col·laboracions, actuacions i treballs conjunts fins que, el 1986, van decidir obrir-se camí amb Zona Zàlata, a Tarragona. Ara, 35 anys més tard, fan una mirada enrere i veuen clar que el projecte s’ha consolidat per la implicació de tots els artistes que hi han participat, però també perquè mai s’han focalitzat en un registre comercial, per explotar-ho en un sentit econòmic.

impulsen un teatre en diàleg amb altres disciplines artístiques

I, en aquesta línia, tots dos expliquen que tenen les seves feines fora de la companyia. El Joan Pascual és mestre “per vocació”, assegura. La Marta Grau, funcionària de l’Ajuntament de Tarragona i part de l’equip de suport de teatre a les escoles de l’IMET. Un servei que van impulsar des de Zona Zàlata, amb convenis amb les administracions del territori, per tal d’assolir un dels grans reptes de la seva trajectòria: normalitzar la figura del professor de teatre a les escoles, en horari lectiu.

‘Zona Zàlata, a la recerca d’una poètica escènica pròpia’ és un recull de la seva trajectòria. Foto: Clara Marquiegui.

Creuen fermament en el teatre com una eina pedagògica. Per aquesta raó, també es troben al capdavant de l’Aula de Teatre de la Universitat Rovira i Virgili, que l’any que ve complirà 25 anys. S’hi refereixen com un laboratori de recerca i reconstrucció al voltant del teatre clàssic, amb reconeixements a nivell nacional i internacional. Als alumnes de l’aula, com a la gran majoria dels artistes amb qui han col·laborat al llarg dels anys, també els han convidat a participar en el seu nou espectacle, ‘Sang i Birra’.

el 7 de maig estrenen a tarragona el muntatge ‘sang i birra’

Aquest muntatge se’ns presenta com un “cabaret contemporani”, que, en paraules de Pascual i Grau, serveix d’autohomenatge a la formació amb un recull de petites peces que comparteixen un mateix fil conductor. En totes aquestes s’hi inclouen detalls que posen en valor totes les obres que Zona Zàlata ha gestat i presentat durant els seus 35 anys de vida. L’actuació tindrà lloc dissabte 7 de maig, a dos quarts de nou del vespre, al Teatre Tarragona.

Joan Pascual i Marta Grau es van conèixer el 1982 i des de llavors han seguit junts al voltant del teatre. Foto: Clara Marquiegui.

Abans, però, aquest dijous 21 d’abril presenten el seu llibre ‘Zona Zàlata, a la recerca d’una poètica escènica pròpia’. L’obra, construïda amb la complicitat d’Arola Editors, recull una petita part de les seves misèries i les seves grandeses, com ells mateixos diuen a la introducció.

arola edita un llibre recopilatori de la companyia

“El teatre és efímer, encara que avui en dia es puguin fer gravacions, mai serà com veure-ho a sobre de l’escenari”, diu Pascual, qui reconeix haver-se emocionat en veure el resultat final del llibre. Per aquest motiu, van decidir recollir dades i fotografies de les seves peces, de la seva història, en un centenar de pàgines, que ja es poden trobar a les llibreries i al web arolaeditors.com.

Avui dia, la companyia compta amb més d’una desena d’actors i actrius que, guiats pel Joan i la Marta, treballen en nous espectacles cada dos anys i posen molt èmfasi en el treball de sala continuat. Asseguren estar en “un punt molt dolç de veterania”, però amb una visió molt oberta i amb ganes de submergir-se en tot el món de les noves tecnologies. El desig pels anys que vindran és el de continuar tenint il·lusió per viure i el de “progressar fent teatre perquè la gent ens estimi i per poder estimar la gent”, tanca Pascual.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here