Joan Cavallé deixarà aquest estiu la direcció de la Casa de les Lletres de Tarragona. Arriba l’hora de la jubilació. Tanca una dilatada etapa de quaranta anys de gestió cultural a l’Ajuntament de Tarragona que ha estat sobretot vinculada estretament al món de la llengua i la literatura.
En vull parlar tot just després de Sant Jordi i després de l’última novetat presentada a la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona: el guardó honorífic designat amb el nom de Montserrat Abelló, destinat a reconèixer un traductor o traductora amb una llarga trajectòria en aquesta activitat (el primer n’és Joaquim Mallafré).
joan cavallé es jubila després de 40 anys de gestió
Joan Cavallé ha estat l’ànima, l’impulsor de la cita literària durant més de vint anys. Se’n fa càrrec quan el 1999 assumeix la coordinació tècnica de l’àrea municipal de Cultura, i ara prepara el seu últim acte de lliurament dels premis, que tindrà lloc el proper 21 de maig.
En aquest àmbit, deixa un llegat important de dades: 148 obres s’han presentat a l’última convocatòria del Pin i Soler de narrativa (la segona xifra més alta de tota la seva història); 12 al Vidal i Alcover de traducció; i 274 al de narrativa curta per Internet Tinet.
ha reforçat el prestigi dels premis literaris ciutat de tarragona
El Pin i Soler, que els darrers anys publica Angle Editorial, es consolida com el guardó més participatiu en llengua catalana. Cavallé considera que és “un reflex de la confiança que la gent del sector” té dipositada en els Premis Literaris Ciutat de Tarragona.
La feina que generen els guardons i l’organització de nombres activitats al voltant de les tardors i les primaveres literàries ha recaigut sobre aquest novel·lista, dramaturg i traductor d’Alcover (1958) que entra a l’ajuntament de Tarragona el 1982 com a tècnic de llengua i que, uns anys després, crearà el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona.
cavallé va crear el centre de normalització lingüística
La seva darrera etapa ha estat com a director de la Casa de les Lletres, un servei municipal que es posa en marxa el 2014 i que té com a missió “l’impuls, la coordinació i l’acolliment de les activitats i iniciatives que giren al voltant de la creació literària i la lectura a la ciutat”.
Sense un equip al darrere (només ha comptat amb la feina incansable de Teresa León) i en una ciutat greument deficitària en biblioteques, Joan Cavallé ha reforçat el prestigi dels premis literaris i ha situat la Casa de les Lletres com a motor d’una activitat continuada sumant complicitats amb autors, editors, llibreries i entitats com l’Escola de Lletres i l’Apellc, entre molts d’altres col·lectius.
la casa de les lletres ha sumat complicitats amb el sector
El gran interrogant que deixa la seva jubilació és qui assumirà la coordinació d’aquest àmbit de la gestió cultural a l’ajuntament de Tarragona. I la gran esperança per a la literatura catalana és que Joan Cavallé disposi de més temps per a la creació, sigui en teatre, narrativa, traducció o assaig.
Gràcies, Joan, per tanta bona feina (malgrat un context ple de dificultats).
Tota la meva admiració i agraïment pel treball excel·lent i l’eficaç disposició de Joan Cavallé en una feina tan important com és Cultura, i cultura a la ciutat de Tarragona. Joan ha deixat el llistó molt alt. T’enyorarem, Joan.
Olga Xirinacs