24 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 15, 2024

El Seguici està preparat

Reverència de la Mulassa a la relíquia del Braç de Santa Tecla. Totes les fotos són de Jan Magarolas.

Pell de gallina és el que hem experimentat molts quan hem sentit els primers xiulets del Drac de Sant Roc, aquest dissabte a la tarda a Constantí. Com un despertar de la força, un sentiment que reneix després d’un temps adormit. Ni fet expressament la primera sortida itinerant del Seguici havia de ser a cinc quilòmetres de la plaça de la Font, en un carrer Major que no era el tarragoní. Un Seguici, això sí, incomplet: al Drac l’han seguit l’Àliga, la Mulassa, el Lleó, el Magí de les Timbales, els Gegantons Negritos, els Gegants Moros, els del Cós del Bou, els Nanos Vells, el Ball de Turcs i Cavallets i el de Gitanes.

primera sortida itinerant per commemorar el trasllat de la relíquia a constantí

Una tria feta a consciència per l’Ajuntament de Constantí per tal de donar visibilitat a la Tarragona més oficial i a la més esbojarrada. Un cop sense escenaris, és un descans comprovar -gairebé en pròpia persona, per un descuit meu- que la Mulassa encara et pot atropellar si no vigiles i que els Nanos Vells no s’han oblidat de donar-te la mà (ja sé que són obvietats però calia constatar-ho empíricament).

La processó commemorativa ha comptat amb elements dels seguicis festius de Tarragona i Constantí.

Tarragona ha omplert Constantí de tarragonins, tarragonines i pasdobles: la majoria del públic era d’aquells que no se’n perden una, i realment la sensació imperant tant a les entitats com als espectadors era que “hi havia ganes de tornar a sortir”. La cirereta del pastís -en certa manera, el perquè de tot plegat- era veure cara a cara el Braç incorrupte de la patrona vestit de gala com ho faria un dia de Santa Tecla, custodiat en tot moment pel clergat. La sorpresa de veure’l fora de Tarragona produïa l’estranya sensació d’haver trencat una espècie d’encanteri que portava set segles i un any instaurat.

El Ball de Gitanes (a la foto) i el de Turcs i Cavallets han estat els que han participat a la processó.

Per la seva banda, Constantí ha demostrat conèixer la grandesa del moment, ha decorat els balcons amb imatges de Santa Tecla i ha sortit al carrer per rebre la relíquia. Aquests 701 anys són tan nostres com seus i també ho han volgut celebrar amb part del seu Seguici. L’organització ha estat bona però l’ofici, massa llarg. La ballada general abans de la missa, a més, molt escaient perquè ha estat com el preludi de l’apoteosi que viu el Pla de la Seu amb l’entrada del Braç el 23 de setembre al vespre.

“Constantí ha demostrat conèixer la grandesa del moment. Aquest aniversari és tan nostre com seu”

La de Constantí no era només la primera actuació itinerant des del 2019, sinó que cal remuntar-nos quasi vint-i-quatre anys, el 1998, per trobar una ocasió en què gran part del Seguici sortís, en conjunt, de Tarragona. Concretament a Elx. I és que l’aniversari que fa que el Braç és entre nosaltres provinent de Constantí bé s’ho valia.

El cap de l’oposició, Salvador Illa, saludant el Nano Capità.

Voldria dir que la nota negativa se l’emporten els de sempre però no ho diré perquè no queda bé. Una fila d’autoritats encapçalada pels alcaldes de Constantí i Tarragona i on el cap de l’oposició al Parlament de Catalunya ha sabut exercir la representació perquè el president de la Generalitat no ha tingut a bé venir a una de les festes més històriques dels darrers temps. Crec que ha estat més una qüestió de no saber jugar les cartes que una altra cosa perquè, segons fonts de Cultura, la invitació estava enviada. El president hi havia de ser. Al setembre, segona oportunitat.

“Una de les festes històriques dels darrers temps, el president hi havia de ser”

Amb tot, una explosió d’eufòria i energia concentrada que demostra ja no les ganes de tornar, sinó les ganes de quedar-se. Un passet a passet que se’ns ha fet llarg -primer l’escenari amb reserva, després el Correfoc del Carnestoltes, ara una sortida a mitges fora de casa- però que ha estat necessari per arribar fins aquí. El Seguici Popular està més preparat que mai per Santa Tecla: ha tingut tres anys per fer-ho.

L’ofici solemne s’ha fet a la plaça davant l’església amb les autoritats i el públic.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here