21.6 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 15, 2024

La segona joventut de Rovira i Virgili

D’esquerra a dreta, Esther Forgas, Santi Roquer, Antoni Gonzàlez Senmartí, Juanjo Pujadas i Joana Zaragoza, cinc dels nou protagonistes del reportatge. Foto: David Oliete.

Quan el doctor Lluís Navarro, professor d’Història Moderna, va impartir la primera classe universitària a Tarragona el 18 d’octubre de 1971, la ciutat ni tan sols somiava amb gestar algun dia una universitat pròpia. Les ambicions i les prioritats col·lectives anaven per un altre camí. Desfer-se d’una dictadura de futur incert, per exemple. Recuperar llibertats perdudes, exercir-les sense complexos, assaborir-les amb passió. Renéixer, rebrotar. A grans trets, que lluny quedava això de somiar amb una universitat pròpia. Tot va arribar, però, al seu temps.

50 anys dels primers estudis universitaris a Tarragona

Uns quants mesos abans, la ciutat ja havia segellat un acord històric amb la Universitat de Barcelona (UB) per acollir-hi una delegació d’estudis universitaris. “Aquesta primera delegació d’estudis universitaris a Tarragona es reduïa a Filosofia i Lletres, d’una banda, i Ciències, de l’altra”, recorda Santi Roquer, antic professor de la primera de les branques i catedràtic jubilat de Geografia Humana, amb una memòria envejable. L’edifici de l’antic col·legi de La Salle, a la plaça de la Imperial Tàrraco, va acollir la nova aventura universitària a punt d’estrenar-se.

el ‘fet’ organitza dues trobades amb els pioners de lletres i ciències

Antoni Gonzàlez Senmartí ensucra el cafè i assenyala amb decisió l’estructura marró des d’una terrassa propera. “Durant el darrer mig segle ha estat tot un símbol, però la realitat és que en aquell moment volien enderrocar l’edifici per construir-hi pisos”, apunta. Professor jubilat de Filologia Grega, Gonzàlez també va ser un dels primers docents que va acostar el món universitari a una ciutat acostumada a viure-ho des de la distància.

(…)

Antoni Rovira i Virgili dona nom a la universitat pública de la seva estimada Tarragona. Ara es commemora l’èxit del 50è aniversari de l’arribada dels primers estudis universitaris a la ciutat i el 30è de la creació de la “universitat amb personalitat pròpia” que ha transformat per sempre la capital del sud del país.

Al FET ho hem celebrat amb un reportatge del número 53 (aquest article n’és un fragment) que compta amb dues trobades amb alguns dels pioners dels estudis de Filosofia i Lletres i Ciències.

Els continguts i la qualitat de la revista són gràcies al suport de més de 700 subscriptors i subscriptores del FET. La revista es pot adquirir a les Llibreries La Capona i Adserà, i al Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8) però, si vols, pots formar part de la gran família del FET i participar a les diverses activitats culturals que organitzem:

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’!

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here