25.8 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 8, 2024

La dansa obrirà la Tabacalera al públic

L’entrada principal al complex de la Tabacalera, al passeig de la Independència. Foto: Jan Magarolas.

Els jardins de la Tabacalera s’obriran al públic amb el cicle En Dansa aquest estiu, una proposta nova dins del Festival Estiu Tarragona Cultura. Tot i haver-se utilitzat recentment per activitats com el rodatge d’una pel·lícula, per primera vegada el jardí d’entrada al complex industrial, amb l’accés pel passeig de la Independència, obrirà les seves portes als tarragonins i tarragonines, i ho farà els dijous de juliol i fins al 4 d’agost amb espectacles de dansa en el que és un entorn immillorable i desconegut per la gran majoria del públic.

El cicle ‘En dansa’ és una de les novetats culturals d’aquest estiu

“La nostra intenció és obrir la mirada i anar més enllà dels escenaris romans i més habituals on estem acostumats a veure dansa”, expliquen els nous responsables de la programació municipal d’arts escèniques, Toni Martí, Cristina Reig i Guillem Rius, en una entrevista amb el FET. La voluntat és que els jardins de l’antiga fàbrica de tabacs siguin l’escenari d’aquest nou cicle En Dansa (d’accés gratuït amb reserva prèvia a través del web) i també de visites al complex dinamitzades per l’actor i historiador de l’art Joan Rioné.

els nous programadors volen sortir dels espais convencionals

Així mateix, els tres programadors no descarten poder accedir en alguns espais de l’edifici, que va tancar portes definitivament fa quinze anys, el març del 2007: “Estem pendents de protocols de seguretat i de fins a quin punt es pot o no entrar, valorem que un dels números de dansa sigui a l’interior”, confirma Toni Martí.

Guillem Rius, Cristina Reig i Toni Martí, els tres programadors d’arts escèniques de l’Ajuntament. Foto: Jan Magarolas.

En realitat, els jardins de la Tabacalera ofereixen un entorn especial per un cicle d’aquestes característiques, en ple estiu, amb una avinguda central gran i ampla i unes moreres que oferiran zones d’ombra. Això serà un cop l’Ajuntament hagi habilitat l’espai per complet, ja que es fan necessàries accions de neteja, jardineria, salubritat i senyalització. “El que no farem és canviar l’estat del lloc, perquè la gràcia també és veure com es troba l’edifici”, explica Guillem Rius. Els grups que podran accedir als jardins pel cicle de dansa, reserva prèvia, seran d’un màxim de cent persones: “No es tracta de massificar res”.

els grups per accedir als jardins seran de 100 persones

“La idea original no era fer el cicle a la Tabacalera, sinó que fos una dansa urbana que sortís dels escenaris habituals i els convencionalismes”, rebla Rius. Així, un cop s’acabi aquest estiu, la intenció dels tècnics de Cultura de l’Ajuntament passaria per anar buscant entorns inhòspits per una activitat com la dansa. Per ara, no descarten ni confirmen cap altre espai de la ciutat.

Aquest nou cicle En Dansa s’engloba dins el ‘paraigües’ d’Estiu Tarragona Cultura que apareix amb l’objectiu d’aglutinar totes les propostes culturals organitzades pels diferents departaments de l’Ajuntament i entitats de Tarragona. Al ja existent Festival d’Estiu al Camp de Mart, de llarga trajectòria, s’hi suma també el cicle En Família amb la voluntat d’atraure tot tipus de públic.

toni martí, guillem rius i cristina reig volen oferir “noves mirades”

D’aquesta manera, tota la programació cultural d’aquest estiu es trobarà disponible sota Estiu Tarragona Cultura, una nova eina que s’ha fet amb la coordinació de departaments com Cultura, Festes, Joventut i Cooperació i l’IMET, a més d’actors culturals de Tarragona com la Sala Zero, La Palmera i el FITT, entre d’altres. Sota el lema “Aquest estiu, tu poses la mirada”, el festival començarà a finals d’aquest mes de juny i s’allargarà fins el 2 d’octubre, amb el XXVIII Concurs de Castells. Consulta’n aquí tota la programació.

Aquest és l’estat actual dels jardins de l’antiga fàbrica. Per acollir el festival de dansa caldran actuacions d’adequació. Foto: Jan Magarolas.

La programació inclou concerts, espectacles i activitats de tota mena per a tots els gustos i públics, arribant a tots els barris i amb una aposta especial pel circ. “Pel cicle En Família hem treballat especialment amb els centres cívics dels barris perquè estan molt en contacte amb les entitats, els professionals i les escoles, la nostra voluntat és arribar a diferents zones de la ciutat i generar un espai agradable a l’estiu”, fa Cristina Reig.

Des d’aquest any, tota la programació cultural penjarà d’estiu Tarragona Cultura

Una explosió d’activitats que, a partir d’aquest estiu -i amb la voluntat de repetir-ho d’ara endavant- serà més fàcil de consultar perquè els ciutadans ho tindrem tot coordinat en un únic espai web i a l’app TGN Agenda, però on destaca la notícia de l’obertura dels jardins de l’antiga fàbrica de Tabacs, tancats al públic des de fa molts anys i llargament reivindicats per la ciutadania. Tot i que ja no depèn directament d’ells, els tres programadors culturals voldrien que la dansa fos el revulsiu que necessita l’equipament per ser obert al públic en general. Tant de bo així sigui i, més enllà de l’estiu i de la dansa, la Tabacalera es vagi convertint, a poc a poc, en un espai habitual més, a la vora del riu i amb tantes possibilitats darrere.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here