14.9 C
Província de Tarragona
Dijous, novembre 30, 2023

Joves polítics per a un món millor

 

Dues alumnes de l’escola l’Arrabassada reben el premi de mans de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Foto: cedida.

L’alumnat de la classe taronja de cinquè de Primària de l’escola l’Arrabassada de Tarragona està d’enhorabona. Fa uns dies van resultar els guanyadors del premi ‘Conviure a Catalunya’, en el marc del projecte educatiu ‘Fem una llei’, organitzat pel Parlament de Catalunya. El premi està dotat amb 3.000 euros però, més enllà de la considerable xifra econòmica, té un valor emocional que reflecteix el treball previ que realitzen els infants a l’aula.

l’escola l’arrabassada guanya el premi ‘conviure a catalunya’

Abans de ser coneixedors del guardó, havien presentat a l’hemicicle les esmenes que ells mateixos havien debatut a l’aula, davant d’una llei vigent per garantir una vida sana i promoure el benestar. La sessió va ser dirigida per la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Els estudiants havien treballat enguany l’organització política de Catalunya i, per aquest motiu, participaven en la iniciativa.

Millorar en polítiques de salut

Els deu centres que aquest any han participat en el projecte Fem una llei eren els finalistes de les categories respectives d’aquesta tretzena edició del premi, amb què el Parlament i l’Associació d’Antics Diputats, que presideix Núria de Gispert, reconeixen la millor feina de simulació parlamentària dels centres que durant el darrer any han participat en algun dels tallers que organitzen els Serveis Educatius.

Després del torn dels estudiants de secundària, va arribar l’alegria pels nois i noies tarragonins.  En la simulació dels alumnes de primària van participar les escoles Les Acàcies, de Barcelona; Jaume Balmes, de Cervera; l’Arrabassada, de Tarragona; Montjuïc, de Girona, i Tàber, de Barcelona. Els alumnes de cinquè i sisè van aprovar la llei per 135 vots a favor, 1 en contra i 10 abstencions, sobre la base del tercer objectiu de l’Agenda 2030. En el text, demanaven, entre altres, polítiques globals de salut pública, mesures per preveure possibles noves pandèmies, una cobertura sanitària universal, l’increment de plantilles i formació a les escoles per detectar els casos d’assetjament escolar i d’abús sexual.

Un dels joves diputats, el Biel, detalla que des de l’escola van proposar la millora de les plantilles de treballadors de la sanitat pública perquè “els pacients estiguin més ben cuidats”. La Victòria va ser una de les alumnes encarregades de la lectura de les esmenes i recorda que va ser emocionant, ja que “vam llegir i votar per anar després cap a l’altre sala a que ens donessin el veredicte”.

Un moment del projecte Fem una llei, a l’hemicicle del Parlament de Catalunya

 

El jurat de l’associació va seguir el plenari amb atenció des de l’hemicicle i, acabades les simulacions, van elegir el centre educatiu tarragoní com a guanyador en la categoria de Primària. En l’apartat de secundària el guanyador va ser l’institut Dertosa, de Tortosa.  L’acte de lliurament dels premis, que es va fer a l’auditori, el va presidir també Laura Borràs, i hi van intervenir Irene Rigau, exconsellera d’Educació i vocal del jurat, i la secretària del jurat, Dolors Gordi, que va llegir el veredicte. “Ens vam posar molt contentes i contentes i fins i tot ploràvem d’alegria”, explica la Clàudia.

Durant els moments previs, els nervis eren a flor de pell entre els nens i nens de l’escola l’Arrabassada. Així ho rememora l’Aaron: “No ens podíem aguantar i cada cop estàvem més inquiets pensant si sortiria el nostre nom”. Més enllà del premi, i així ho referma la seva professora, la Sara Monclús, entre somriures, als alumnes els va agradar molt el refrigeri posterior.

Una experiència inoblidable

Monclús creu que per als infants “ha estat una experiència única, la qual van viure amb molta il·lusió”. “Crec que tant ells com jo ho recordarem sempre”, expressa.

Un cop van conèixer el resultat, gairebé no s’ho podien creure. Eren els guanyadors. El mèrit es va estendre més enllà del Parlament. Familiars, amics i professors van voler donar l’enhorabona als joves. Així, van tenir una gran rebuda per part dels mestres del centre escolar i a l’aula encara es perceben les mostres d’afecte amb els cartells dedicats penjats a la paret.

Els alumnes, eufòrics amb el premi obtingut. Foto: Josep Gallofré.

Ara disposen de 3.000 euros per invertir a l’escola. “No ens els quedarem a la butxaca i encara estem pensant en què ho invertirem”, comenta des del seu pupitre l’Eva. Els infants finalitzaran el cicle de primària el curs vinent i pretenen “deixar un record” a la nova escola, que entrarà en funcionament l’any vinent. Actualment, el centre escolar es troba al carrer de Carles Babot Boixeda i es desplaçarà al carrer Mercè Rodoreda del mateix barri, en un edifici de nova construcció. “Potser proposarem un rocòdrom”, afegeix l’Eva.

L’Aaron va viure una experiència única, però té clar que no vol ser polític perquè “s’han de fer moltes lleis”. En canvi, d’altres estan entusiasmats en poder-se dedicar als altres mitjançant la política, encara que ho veuen complicat. La Laia, per exemple, ho voldria ser “per fer un món millor”.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here