Advertisement Advertisement
19.6 C
Província de Tarragona
Dissabte, setembre 30, 2023

Les psicòlogues entren als CAP

El CAP Jaume I en una imatge de l’any 2021, encara en plena pandèmia. Foto: David Oliete.

Del metge de família a la treballadora social. I de la treballadora social a la psicòloga. Tot això en tres setmanes i sense sortir del centre d’atenció primària. La psicòloga, que s’acaba d’incorporar al CAP, et convida a participar en unes sessions de grup amb persones de similars característiques a les teves. Unes trobades setmanals que tenen com a objectiu millorar el benestar emocional del grup.

l’atenció primària estrena programes en el camp de la salut mental

Una circumstància familiar em permet conèixer de primera mà al CAP Jaume I el procés d’introducció de la figura del psicòleg a l’atenció primària i de la instauració d’un programa preventiu en el camp de la salut mental. Dit d’una altra manera, es tracta d’evitar depressions, episodis d’ansietat i altres problemes de salut similars en col·lectius de població vulnerables.

Cada col·lectiu el tracten d’una manera diferent: no és la mateix reunir un grup de dones vídues de més de 80 anys que viuen soles que abordar les necessitats d’un grup d’adolescents o les de les dones que fan de cuidadores de persones amb dependència. Les psicòlogues -referents de benestar emocional a la comunitat- miren d’oferir en cada cas eines per combatre o pal·liar situacions d’estrès i malestar.

treballen en grup amb col·lectius vulnerables

A vegades, el simple fet de la trobada grupal ajuda. També xerrar, compartir experiències i sentir que altres persones les escolten i estan en una situació idèntica o similar a la seva. Els professionals de la psicologia sempre treballen en grup, creant i gestionant sessions amb entre vuit i deu persones. Els resultats es veuran amb el temps, però la iniciativa és més que interessant per minimitzar l’aparició de problemes de salut mental.

En un context on és evident que l’atenció primària necessita molts més recursos materials i personals, on falten metges de família i infermeres perquè els professionals opten per altres especialitats i on la càrrega de feina desborda el sistema, la introducció del rol de la psicòloga i de programes de benestar emocional a la comunitat representen un brot verd d’esperança per sortir més forts de la pandèmia.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here