27.6 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 17, 2024

L’estiu del circ a Tarragona

La programació cultural tarragonina d’aquest estiu inclou activitats de circ. Foto: Cia. Passabarret.

Tarragona comptarà amb una programació regular de circ aquest estiu. És una bona notícia, oi? Jo mateixa, quan vaig llegir-ho, vaig quedar sorpresa, per a bé. El circ és una disciplina artística molt atractiva, que no acostumem a veure massa sovint a la ciutat, més enllà de la carpa itinerant d’alguna companyia que fa parada al municipi un cop a l’any.

s’han programat espectacles al camp de mart i espais públics dels barris

Per aquesta raó, des del FET, hem volgut fer una mirada a les propostes circenses d’aquest estiu de la mà de David Sancho. Ell és l’ànima de la companyia Passabarret, que va néixer el 1995 i, anys més tard, va crear La Circoteca, una productora, distribuïdora i escola de circ que conforma l’únic espai de creació circense que hi ha en tota la demarcació de Tarragona.

“La ciutat tenia un deute amb el circ”, comença Sancho, i afegeix que es tracta d’una disciplina artística complexa que, tradicionalment, ha tingut el beneplàcit del públic, però no el de l’administració. Malgrat tot, explica que aquesta és la primera vegada que s’ha escoltat el circ a Tarragona d’una manera àmplia.

“La programació és eclèctica i sense etiquetes”, diu david sancho

Sancho defineix la programació d’aquest estiu com “eclèctica, oberta i sense etiquetes”. Diu que són espectacles per a tothom, ja que “la gran virtut del circ és haver-se consolidat com l’activitat familiar per excel·lència”. Això es veu reflectit en propostes com ‘La carpa invisible del Sr. Trifelli’ o el ‘Taller de circ ximple’, que permeten jugar als nens i nenes, però també als adults.

‘La carpa invisible del Sr Trifelli’ és una de les activitats familiars d’aquest estiu. Foto: Cia. Passabarret.

Pel que fa a altres propostes, ‘Fili Busters’ (Camp de Mart, 7 i 8 de juliol a les 19:30h) és un espectacle del territori amb una base molt divertida que compta amb acròbates, pallassos i equilibristes. Mentre que Maña (Camp de Mart, 20 i 21 de juliol a les 19:30h) és una proposta més contemporània i innovadora, on la clau serà a l’enginy. Són propostes gratuïtes per arribar a un públic nombrós.

“la ciutat tenia un deute amb el circ”

En alguns casos, les activitats tenen lloc a espais públics de Torreforta i Bonavista, una acció amb la qual Sancho creu que es dona resposta al deute que ha tingut l’administració tarragonina, durant molts anys, de planificar activitats culturals als barris. Però ell mateix diu sentir-se emocionat pel fet que s’hagi programat circ al Camp de Mart. Segons comenta, és l’únic auditori de la ciutat que recorda a les carpes de circ tradicionals i que permet al públic una visió perfecta de l’escenari.

El circ és una disciplina per a tothom, petits i grans. Foto: Cia. Passabarret.

Sobre la continuïtat d’aquest lligam entre la ciutat i el circ, David Sancho creu que “una flor no fa estiu” i que, per tant, cal continuar apostant per aquestes propostes a llarg termini. Tot i això, és conscient que “a Tarragona no hi ha caldo de cultiu: falten companyies, no hi ha escoles, no hi ha espais i ni res vinculat a un circ que no sigui el romà”.

 “A Tarragona falten companyies i escoles de circ”

Això fa molt difícil la incentivar propostes circenses, malgrat que Sancho admet que la creació d’un teixit social en aquesta branca artística ha de sorgir dels mateixos artistes locals i no es pot forçar. Per tant, que es programi circ aquest estiu és un primer pas molt important en la història d’aquest art a la ciutat. Un circ que és l’art de les arts, que beu de molts vessants i que, encara avui dia, és un gran desconegut pels programadors, però que té al públic com a gran aliat.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here