16.7 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

Així està avui Tabacalera

Sensació de buidor enmig del silenci. Caminem per l’edifici central de Tabacalera. Trepitgem per primera vegada uns espais que van tancar portes definitivament fa quinze anys. Unes sales i passadissos on el temps sembla aturat. El disparador de la càmera mira de captar tot allò que veu amb admiració i sorpresa.

RECORREGUT PER L’INTERIOR DE L’ANTIGA FÀBRICA, TANCADA FA QUINZE ANYS

Acompanyats dels tècnics de Cultura, Toni Martí i Cristina Reig, fem el recorregut que han preparat amb totes les mesures de seguretat per programar dansa durant quatre setmanes consecutives. Torna la vida a Tabacalera, un lloc avui inhòspit i decadent. Un primer pas per generar activitat en un equipament destinat a ser el futur de Tarragona.

Tenim aquella sensació de ‘primera vegada’ difícilment repetible. Primer, traspassar la porta monumental del passeig de la Independència per accedir als jardins. Després, entrar a l’edifici central o ‘noble’ de l’antiga fàbrica de tabacs i contemplar –bocabadats– una de les ales (la que toca al carrer Manuel de Falla) que ha estat prèviament netejada.

Una estona després, farà el mateix recorregut Montse Pascual. Emocionada, amb llàgrimes, recorda els 40 anys que el seu pare Quimet Pascual va passar entre aquelles parets. La seva mare, Mercedes Cardona, també hi va treballar uns anys. Algunes extreballadores tampoc han volgut deixar passar l’ocasió de tornar-hi.

Un grup de 90 persones són les primeres en trepitjar una Tabacalera acollidora amb la dansa. Les companyies Du-Entro i La Im.perfecta mostren dues propostes llargament ovacionades. Les primeres, als jardins. Les segones, a la “sala de l’ascensor”. Joan Rioné fa el paper de guia i conductor per les instal·lacions.

La dansa obre l’antiga fàbrica a la ciutadania, tal com anunciava aquest article de Jan Magarolas publicat el passat 27 de maig. Les properes cites el 14 i 28 de juliol i el 4 d’agost, amb totes les invitacions exhaurides. El primer pas per tornar a Tabacalera ja s’ha fet. Ara no cal aturar-se.

Text: Ricard Lahoz

Més imatges de Tabacalera i dels dos espectacles de dansa:

Actuació de la companyia Du-Entro als jardins de Tabacalera.

La companyia La.Imperfecta actua a l’interior de Tabacalera.

Montse Pascual, filla d’un treballador de Tabacalera, emocionada a l’entrada de l’edifici.

 

Marc Colilla Hurtado
Marc Colilla Hurtado
Creador continguts audiovisuals
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here