22.6 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 27, 2024

Quatre dècades ballant

D’esquerra a dreta, Cristina Sabaté, Neus Rabascall, Adrià Garcia, Tere Aguilar i Josep Lluís Peñalver, integrants de l’Esbart Dansaire. Foto: David Oliete.

Una de les entitats més importants de la cultura popular tarragonina es planta enguany al 40è aniversari. La salut de l’Esbart Dansaire de Tarragona és notable, amb gairebé dues-centes famílies implicades. Les espelmes es bufen en un moment ideal: a la recuperació posterior a la pandèmia s’hi suma la celebració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia de Santa Tecla.

Quaranta anys d’una de les entitats culturals més important de casa nostra

Un dels col·lectius imprescindibles que fan que la roda de la cultura popular tarragonina no s’aturi arriba aquest 2022 als 40 anys de vida; ja fa quatre dècades que l’Esbart Dansaire de Tarragona dona sentit a la cultura popular de casa nostra. L’aniversari no pot haver arribat en millor moment. Enguany va sent —i els pròxims mesos encara anirà a més— el moment de l’esclat popular després de dos anys de reclusió i contenció pandèmica. A tot això s’hi ha de sumar una cita que té totes les butlletes per ser recordada per sempre: la Santa Tecla del 700 aniversari. Els set segles de l’arribada de la relíquia de la patrona a la ciutat se celebraran d’una manera que la ressaca postteclera serà difícil de superar.

L’Esbart Dansaire esdevé un eix vertebrador de la identitat tarragonina

El context va com anell al dit a l’Esbart Dansaire de Tarragona, una de les entitats matriu del Seguici Popular. Ha estat una agrupació clau des del seu naixement per fer més gran la família teclera i recuperar allò que feia segles que no es veia. No obstant això, no tot és Santa Tecla. L’Esbart Dansaire va néixer oficialment el 1982: un inici que anava estrictament lligat a les sardanes, l’ideòleg del qual va ser Salvador Fà i Llimiana. “En Salvador sempre et diria que es va fundar el 1942, dins l’entitat Educación y Descanso, però als 60 ho van deixar córrer”, explica Josep Lluís Peñalver. El vicepresident, que va ser un dels socis fundadors, recorda com el Salvador “va anar rodant per diversos esbarts de la província”. Als inicis de la dècada de 1980 era a Vilabella: “S’anava fent gran i cada vegada li feia més mandra desplaçar-se cada cap de setmana. Li agradava molt i no ho volia deixar, de manera que la qüestió era muntar alguna cosa aquí.”

(…)

Aquest és un fragment de l’extens reportatge sobre el 40 anys de l’Esbart Dansaire de Tarragona que publiquem íntegrament al número 54 de la revista, on parlem amb membres antics i recents de l’entitat i en repassem els moments més importants de la seva història. La revista la troabaràs a la Llibreria Adserà i al Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8). O, si ho prefereixes, pots subscriure’t a la revista i la rebràs puntualment a casa, a més de poder prendre part a les moltes activitats culturals i socials que organitzem:

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’ 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here