13.8 C
Província de Tarragona
Dijous, maig 16, 2024

Lligats a la festa

David Oliete posa el micròfon a un petit mulasser, mentre Marc Colilla es prepara per començar la gravació. Fotografia: Jan Magarolas.

‘Santa Tecla: del cor a la festa’ és el títol del projecte que lidera una persona sobradament coneguda pels lectors del FET, el fotògraf David Oliete. Una iniciativa que neix des del desig del mateix autor de “sortir de la meva zona de confort habitual, la fotografia documental i fotoperiodística”, expressa. “Jo mai he fet retrat d’estudi, ni considero que en sàpiga”, relata, humil, “però em vaig comprar un equip per fer-ho i, vinculat a la festa com estic, feia temps que em rondava pel cap unir festa i retrat”, detalla.

projectes ‘teclers’ en els àmbits de la fotografia, el documental, la dansa i la il·lustració

Així, per tal de reivindicar el patrimoni cultural i social que hi ha a Tarragona i el bon llegat de la festa per antonomàsia de la nostra ciutat, s’ha volgut fixar en els infants. “Hem comptat amb la complicitat de les vint-i-una entitats del Seguici Petit i hem fet fotos individuals d’una setantena de teclers i tecleres, la més petita de 5 anys i la més gran de 17”, diu. I parla en plural perquè el que era inicialment un treball fotogràfic individual s’ha convertit en un projecte de 360 graus, amb un complement audiovisual del qual s’encarreguen Jan Magarolas i Marc Colilla, també coneguts per la comunitat del FET.

En el vídeo, que per ara serà una peça curta dirigida a les xarxes socials —i que més endavant es podria acabar convertint en un petit documental—, s’hi podrà veure el procés fotogràfic, a més de les entrevistes en què “els preguntem pels seus inicis a l’entitat on estan vinculats, si hi tenen lligams familiars o com es veuen d’aquí a uns quants anys”, apunta Oliete. I és que el que hem exposat fins ara seria una primera fase del projecte, però n’hi ha una segona: “Repetir tot el procés d’aquí a uns quants anys, vuit, deu o els que siguin, amb els mateixos protagonistes”, avança el fotògraf, il·lusionat.

david oliete lidera el projecte fotogràfic ‘del cor a la festa’

De moment, el treball elaborat durant la passada primavera i que actualment es troba en fase d’edició i muntatge el podrem veure aquesta pròxima Santa Tecla en un format encara per determinar, i al proper número del FET en publicarem un tast. Tot plegat, amb la convicció que és una sort i un privilegi gaudir de la festa major des de dins i comptar amb aquesta canalla que la viuen avui i la continuaran vivint d’aquí a uns quants anys.

D’esquerra a dreta, Joana Zapata, Sergi Martín i Maria Roig, l’equip que prepara el documental sobre la recuperació de la festa els anys vuitanta i noranta del segle XX. Fotografia: David Oliete Casanova.

Del futur viatgem al passat, i ho fem endinsant-nos en el documental sobre la recuperació de la festa les dues últimes dècades del segle XX, del qual s’encarreguen Maria Roig, Joana Zapata i Sergi Martín. “Sobretot els vuitanta van ser uns anys d’efervescència i hi va haver una generació de tarragonins i tarragonines que, en el moment d’esclat, es bolquen a recuperar balls, bestiari, foc…”, apunta Zapata. “I el 1991 és quan es redacta el protocol del Seguici per regular-ho tot”, afegeix Roig, “i posem com a punt final els darrers anys de la dècada dels noranta perquè és quan neix la Santa Tecla petita, i el relleu generacional queda pràcticament assegurat”.

un documental retratarà la recuperació de la festa els anys 80 i 90

“Ara tenim la festa molt assumida, molt interioritzada, però això no sempre ha estat així”, reflexionen, “assumim el present com una cosa de sempre, però això es va haver de construir”. Una construcció a la qual “posem cara i veu, amb una part d’arxiu i documentació molt important”, remarca Zapata, i amb una quinzena d’entrevistes que conformen “un relat molt coral, volem que sigui molt evident que la recuperació és un fet col·lectiu”, insisteix Roig.

Entre altres qüestions, destaquen la reflexió que fan totes aquestes persones, que no imaginaven tot el que suposaria la feina que es va començar als anys vuitanta. “Es van preocupar de tenir una base, d’anar a veure altres festes majors, com la de Vilafranca del Penedès, per fixar-se en com calia organitzar-se”, manifesta Roig. També posen el focus en la rellevància de la música i del so ambient de les imatges d’arxiu, en el paper de la dona —que per primera vegada s’incorpora a la festa—, i posen sobre la taula anècdotes com les teories de per què el mític pasdoble “Amparito Roca” es converteix en l’himne de les festes, o la història d’un dels actes actuals més multitudinaris: la Baixada de l’Àliga.

maria roig, joana zapata i sergi martín estrenaran l’audiovisual al setembre

Unes històries apassionants que expliquen en primera persona els seus protagonistes. “Hem mirat de ser honestos a l’hora de triar les veus i hem prescindit de la part política i dels tòtems habituals, hem anat als tècnics, als representants de les entitats, a persones que han convertit en feina la seva passió per la festa”, argumenten. I unes entrevistes en què s’han trobat dos perfils que casen a la perfecció amb les dues vessants de la festa, una de més tradicional i una d’esperit més gamberro.

Amb tots els rodatges ja finalitzats, toca visionar, descartar i construir el trencaclosques d’un documental que s’estrenarà el pròxim mes de setembre en el marc de les festes del 700 aniversari de l’arribada de la relíquia de Santa Tecla a Tarragona.

(…)

Al reportatge que publiquem íntegrament al número 54 de la revista FET a TARRAGONA us expliquem altres projectes d’il·lustració i dansa que estan vinculats a la Festa Major i que s’estan enllestint aquest estiu.

L’últim número del FET el podeu trobar a Llibreria Adserà i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8). I si te’n fas subscriptor/a et portarem a casa totes les revistes d’un any:

SUBSCRIPCIÓ AL ‘FET’

Laia Poblado
Laia Poblado
Comunicadora audiovisual
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here