14.3 C
Província de Tarragona
Dijous, febrer 22, 2024

Militants de la natura

El diversos activistes que han participat al reportatge del número 54. Foto: David Oliete.

Potser llegir el dossier de l’emergència climàtica del número 54 ens ajudarà a prendre consciència del món que ens envolta i ens farà canviar els hàbits quotidians, o potser no. La situació a Tarragona és dramàtica, les administracions van a la seva i, per sort, comptem amb el suport i el coneixement de la Universitat per fer front al canvi climàtic. En aquesta situació, al FET no podíem deixar passar l’oportunitat de parlar amb aquells i aquelles que guarden viva l’esperança d’un canvi: però d’un canvi real i no pas climàtic.

Parlem amb diversos activistes que lluiten contra el canvi climàtic en diferents formes

Per sort, Tarragona i Catalunya són espais rics si en termes d’associacionisme parlem, i sobretot pel què fa a l’emergència climàtica. Davant d’una societat molts cops desorganitzada i d’una administració massa sovint encegada, les entitats i els activistes es plantegen com una alternativa de salvació i com l’antídot a una realitat cada vegada més propera. El reportatge ‘Militants de la natura’ de la revista la centrem en quatre entitats i centres tarragonins que, des de la seva tasca de formiga, contribueixen a lluitar contra aquesta emergència mundial, cadascuna des del seu àmbit particular i amb una comesa lloable. No són les quatre úniques del nostre territori, però sí que contribueixen a donar una imatge aproximada de la realitat de l’activisme mediambiental a la nostra ciutat.

Adrià Pallejà, de la Plataforma Cel Net. Foto: David Oliete.

“A dia d’avui, la Petroquímica representa un dels interrogants més grans del nostre territori a nivell ecològic: l’envolta molta opacitat sobre les seves emissions i és molt complicat mesurar-ne l’impacte real”, avisa Adrià Pallejà, portaveu de la Plataforma Cel Net, que rebla: “No som conscients de com aquesta activitat afecta la qualitat de vida i la salut de la població del voltant, és a dir, a nosaltres.” Tot i tenir un nucli dur d’una quinzena de persones, Cel Net compta amb una xarxa amb desenes d’activistes que aposten per un major coneixement sobre allò que flota a l’aire. Com és d’esperar, els mateixos membres de la plataforma formen part d’altres moviments socials i ecologistes: “És difícil dir on comença i on acaba Cel Net.” Aquesta és una tònica en les organitzacions mediambientals.

Joan Vives a l’Hort de la Sínia. Foto: David Oliete.

Probablement, una tònica que trobarem a tots els activistes del medi ambient és l’assumpció de les mesures ecològiques com a norma fonamental i permanent al seu dia a dia. No els valen la hipocresia del suport moral ni les contradiccions de molts a l’hora de reivindicar l’ecologisme però només de boca i no d’acció. Ells i elles prediquen amb l’exemple, com el Joan Vives, que ha fet de l’autoconsum una filosofia de vida. Ell i les vint famílies que formen part de l’Hort de la Sínia, prop de Tamarit, impulsen tallers relacionats amb l’horticultura ecològica, el compostatge, el conreu de plantes silvestres i medicinals i la confecció de productes aromàtics naturals a través d’un hort urbà. Paguen una quota mensual i hi dediquen hores i esforços per tenir-lo ben cuidat.

(…)

La Plataforma Cel Net i l’Hort de la Sínia són dues de les organitzacions protagonistes d’aquest reportatge del número 54, on hi ha, a més, Ecologistes en Acció i el Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) de la URV. Un reportatge que pots trobar sencer a la revista física. Si la vols adquirir, la trobaràs a Llibreria Adserà i al Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Aquest i la resta de contiunguts els hem pogut elaborar gràcies al suport dels més de 700 subscriptors del FET. Si et vols sumar a la nostra comunitat d’amigues i amics lectors, subscriu-t’hi per només 35€ l’any:

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here