23.9 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 18, 2024

El Ball de Titans o el retorn dels gremis al Seguici Popular

Els llençols blancs ajuden a fer-se una idea de les teles blau-grana que lluiran al carrer. Foto: Marc Colilla.

Aquesta Santa Tecla tant especial que s’apropa tindrà una novetat molt important, més enllà de totes les celebracions excepcionals dels 700 anys de l’arribada del braç: el Ball de Titans serà recuperat al Seguici Popular i tornarà als carrers 200 anys després d’haver desaparegut. Ho farà de la mà del Gremi de Marejants, l’entitat que l’ha estat preparant els darrers mesos i que n’havia estat la propietària des de feia set segles. Al FET hem assistit en exclusiva a un dels assajos on estan preparant tot el que ha d’estrenar-se en poc més d’un mes i mig.

Visitem un assaig de la novetat del seguici popular: el ball de titans

Una vintena de persones arriben puntuals a l’Espai d’Entitats del Serrallo, el lloc escollit per assajar a l’aire lliure: el Gremi de Marejants n’ha impulsat la recuperació i els assajos no podrien ser en un altre lloc, a recer de curiosos per mantenir l’expectació fins al dia D. Ja d’entrada sorprèn la gran quantitat de gent que surt a ballar: serà un dels més multitudinaris del Seguici. Els futurs integrants del ball es calcen les espardenyes reglamentàries i es posen a les ordres del Salva Sancho i la Marta Munsó, que s’han après la coreografia i tracten d’ensenyar-la pas a pas. Un altaveu farà les funcions d’agrupació musical amb una pista que es repeteix una vegada i una altra.

Del Ball de Titans en destaca el gran espai que requereix pels seus moviments. Foto: Marc Colilla.

Primer repassen els passos per qui s’hagi incorporat de nou, sense vestuari. Es col·loquen en dues files llargues i practiquen el salt, el galop i la gambada. “Heu de saltar molt perquè al carrer portareu els cascabells“, recorda la Marta Munsó. Els dansaires segueixen el ritme de la música enllaunada i avancen a grans passes, exprement al màxim els 40 metres d’espai que hi ha. “Un dels reptes que ens plantegem és l’espai del carrer, perquè aquest serà un ball molt gran“, expliquen Munsó i Sancho, en un recés de l’assaig. Aquest primer any se’l plantegen com de prova. Probablement només podran fer els balls a les places més amples, mentre que a la plaça de la Font no podran pujar a l’escenari. El Ball de Titans és realment gran.

El repte dels dansaires és veure amb quin espai compten un cop surtin al carrer

Acte seguit, els vint ‘titans’ agafen unes llargues teles blanques i se les col·loquen a sobre, creant formes allargades i amb els braços amagats. Avui practicaran la figura del ‘Quadrat’, però també se saben la ‘T’, la ‘I’, la ‘Ve baixa’, la ‘Creu’ i el ‘Caragol’, unes figures tan eloqüents com els seus noms. Tot plegat -dansa, vestuari, música- s’ha recuperat seguint la documentació que ha arribat als nostres dies, que tampoc no és massa, i gràcies al sempre assertiu ‘Costumari Català’ de Joan Amades. “Els llençols blancs, que al carrer seran de color blau i grana, simbolitzen el mar; al cap duran diferents animals marins i a la cara unes màscares, tot seguint les referències històriques”, revelen Francesc Seritjol i Maria Bordas, copresidents del Gremi de Marejants. El nou ball no pot tindre més elements marítims i de ben segur que atraurà totes les mirades.

Les files de persones es van intercalant alternativament al ritme de la música. Foto: Marc Colilla.

Per fer la figura del ‘Quadrat‘ els integrants van avançant alternant-se a dreta i esquerra, però encara hi ha alguns dubtes, el ball és tendre. Tot ho resolen parlant-ho i valorant la millor opció. “Un altre dels reptes és que tot quadri correctament i que els tempos no fallin perquè queda poc per Santa Tecla”, avisa Sancho. Fins que no surtin al carrer no veuran a què atendre’s. Serà un any de proves però sumaran experiència.

Les referències ens parlen d’un ball immens i molt vistós de més de 100 persones

Al llarg de les dues hores que dura l’assaig, la vintena de persones practiquen amb disciplina, concentració i bon rotllo -això és el més important per estar compenetrats. Es nota que encara queden alguns serrells per polir però la visita de la Comissió Assessora, aquest passat dilluns, els va fer posar-se les piles. Ara ja no hi ha marxa enrere, després que s’acceptés la inclusió del Ball de Titans al Seguici Popular de Tarragona. La coreografia és de Claustre Fà, les màscares i els cascs són d’Àngels Cantos i la música, de Rafael Guinovart i el seu fill Oriol, adaptada d’un únic tros de partitura que s’ha conservat.

Marta Munsó i Salva Sancho revisant les indicacions d’una figura. Foto: Marc Colilla.

El ball té un origen cristià, com la majoria de les nostres tradicions, i va molt lligat a un context en què els gremis de la ciutat participaven a les professons i a Corpus com a mostra de devoció. Joan Amades ens explica que el Ball de Titans del Gremi de Marejants -del qual sembla que no hi ha més referències que a Tarragona- comptava amb una comparsa de més de 100 persones i que era molt vistós i alegre. Imagineu-vos el carrer Major ple de punta a punta amb un centenar de persones ballant! La tornada d’un gremi al Seguici, per tant, és un fet important que tanca el cercle històric.

El ball s’estrenarà el 22 de setembre i també sortirà a l’ofici i la professó del dia 23

“Per nosaltres és un orgull tornar al Seguici i fer-ho amb el Ball de Titans, que portem tant de temps perseguint”, expliquen els presidents del Gremi. La intenció de recuperar el Ball es remunta al 2008, tot i que es va haver d’abandonar per la crisi econòmica. L’any passat, amb els 700 anys dels Marejants, la idea va tornar a agafar força. La Comissió Assessora del Seguici li va acceptar l’entrada el passat abril, després d’un llarg procés de recerca històrica. La inclusió del Ball de Titans és la primera des del 2014, any del naixement del Griu, i és el primer ball des del 2004, any de la recuperació dels Cossis. Precisament és entre el Ball de Cossis i la Moixiganga que es col·locarà el Ball de Titans, d’acord al seu caràcter de ball al·legòric.

Francesc Seritjol, a la dreta amb samarreta blava, és copresident del Gremi de Marejants i integrant del Ball. Foto: Marc Colilla.

El nou ball s’estrenarà al Seguici del 22 de setembre a la tarda, i tornarà a sortir a l’Anada i Tornada d’Ofici i a la professó del 23 de setembre, unes autèntiques proves de foc. “Ens fa molta il·lusió preparar el ball perquè el Seguici de Tarragona és molt important a nivell cultural, és una manera molt diferent de viure la festa”, comenten Marta Munsó i Salva Sancho. Per la seva banda, els presidents del Gremi, Bordas i Seritjol, esperen “que el ball agradi al públic, que se’n faci pedagogia i que serveixi per engreixar més el teixit social del barri”. En definitiva, una inclusió d’un alt valor històric, folklòric i patrimonial que engrandeix -una mica més- la nostra Festa Major.

Les fotos que acompanyen el text, volgudament poc explícites per tal de preservar allò que descobrirem el 22 de setembre, van ser preses pel Marc Colilla en un assaig del mes de juliol. Gaudiu-les i feu volar la imaginació!

Un terrat del Serrallo manté a ratlla curiosos i indiscrets. Vistes immillorables. Foto: Marc Colilla.
Espardenyes. Fila acompassada. Foto: Marc Colilla.
Detall del quadern que guarda tots els moviments del Ball. Foto: Marc Colilla.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here