14.9 C
Província de Tarragona
Dijous, novembre 30, 2023

Com i quan es recupera la festa de Santa Tecla?

Cercavila a la plaça de la Font. 23 de setembre de 1983. Foto: Vallvé.

Aquest dimecres 14 de setembre s’estrena el documental sobre la recuperació de les festes de Santa Tecla al llarg de les dues últimes dècades del segle XX. Es titula ‘7 de Festa’, jugant amb el 7 del set-cents aniversari de l’arribada de la relíquia i amb les ganes de celebració al carrer, sobretot després de la pandèmia.

un documental repassa les últimes dues dècades del segle xx

Maria Roig, Joana Zapata i Sergi Martín són els autors de l’audiovisual i n’argumenten la cronologia. “Els vuitanta van ser uns anys d’efervescència i hi va haver una generació de tarragonins i tarragonines que s’aboquen a recuperar balls, bestiari, foc…”, apunta Zapata. “El 1991 es redacta el protocol del Seguici per regular-ho tot”, afegeix Roig, “i posem com a punt final els darrers anys dels noranta perquè és quan neix la Santa Tecla petita, i el relleu generacional queda pràcticament assegurat”.

 

“Ara tenim la festa molt assumida, molt interioritzada, però això no sempre ha estat així”, reflexionen. Al procés de recuperació “posem cara i veu, amb una part d’arxiu i documentació molt important”, remarca Zapata, i amb gairebé una quinzena d’entrevistes que conformen “un relat molt coral, volem que sigui ben evident que la recuperació és un fet col·lectiu”, insisteix Roig.

Al documental podem veure i escoltar els testimonis d’Alfred Fort, Josep Bargalló, Jordi Bertran, Rosa Llorach, Salvador Fà, Fermí Fernàndez, Xavier Torné, Neus Pàmies, Xavier Abelló, Rubén Pereira, Cristina Cosials, Leila Costa, Xavier Gonzàlez i Sílvia Ferreres.

‘7 de festa’ posa en valor que la recuperació de la festa és un fet col·lectiu

“Hem mirat de ser honestos a l’hora de triar les veus i hem prescindit de la part política i dels tòtems habituals, hem anat als tècnics, als representants de les entitats, a persones que han convertit en feina la seva passió per la festa”, argumenten. I unes entrevistes en què s’han trobat dos perfils que casen a la perfecció amb les dues vessants de la festa, una de més tradicional i una d’esperit més gamberro.

Al documental, una producció de l’Ajuntament de Tarragona amb el suport de Repsol, es poden veure fragments de la Televisió Municipal de Tarragona de 1985 i 1986 i imatges de l’Arxiu Històric de la ciutat, la Biblioteca Hemeroteca Municipal, de Ram Giner i TAC 12.

la peça s’estrena aquest dimecres 14 al teatre tarragona

“Es venia d’una Santa Tecla petita, trista i fosca, i mirem de relatar la transformació cap al gegant que és ara.” Perquè actualment, com es planteja Maria Roig, “qui no participa, d’una manera o altra, a la Festa?”.

El documental ‘7 de Festa. Recuperem Santa Tecla (1979-2000)’ s’estrena aquest dimecres 14 a les 21h al Teatre Tarragona. Accés lliure.

Aquí en teniu un tràiler per anar fent boca:

 

Laia Poblado
Laia Poblado
Comunicadora audiovisual
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here