23.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 24, 2024

L’encert de la ‘nova’ Crida

Foto: Tjerk van der Meulen.

El 2019 es va celebrar per última vegada a l’interior de l’Ajuntament de Tarragona (al Saló de Plens) l’homenatge al Perpetuador de les Festes i als Teclers. Després, en el context de pandèmia, l’acte es va traslladar a un espai exterior, el passeig Arqueològic, on s’ha desenvolupat els anys 2020 i 2021, però amb un nombre molt limitat d’assistents per culpa de la Covid.

l’homenatge als teclers s’apropa a la ciutadania

Era ben evident des de fa anys que el saló d’actes i la rotonda del Palau Municipal s’havien quedat molt petits per acollir una convocatòria que, juntament amb la Crida i la primera Tronada, representen cada 15 de setembre l’arrencada de les Festes de Santa Tecla. A més, les distincions al Perpetuador i als Teclers reclamaven obrir-se al conjunt de la ciutadania i sortir de les parets del consistori.

Enguany, en aquesta Santa Tecla extraordinària del 700, i després dels primers tres dies de Festa, l’acte s’ha estrenat a la plaça de la Font, en un gran entarimat davant l’Ajuntament. Tot un encert, perquè això permet que el merescut reconeixement a dones i homes que han fet la Festa gran sigui compartit per milers de persones, ocupant la plaça de la Font, simbol de l’espai públic tarragoní.

milers de persones omplen la plaça de la font

Així, el nou format fa de la Crida un pròleg, una prèvia del que serà el dia 21 l’acte del Pregó des del Balcó municipal i amb la plaça plena de gom a gom. La ‘nova’ Crida ha arribat, a més, acompanyada de diverses novetats com la macrofotografia que la quarantena de teclers (i els responsables polítics) s’han fet amb el públic de fons.

Foto: Marc Colilla.

Una altra novetat de la jornada ha estat el primer Amparito Roca, que la BUMT ha interpretat després de rebre el guardó de Perpetuadora. Mai fins ara, el pasdoble s’havia tocat ‘oficialment’ en el marc de la Crida. I també el públic ha pogut gaudir del Ball d’Homenatge als Teclers a càrrec de dos joves de l’Esbart Santa Tecla: una peça estrenada el 2016, però encara poc coneguda. Els pilars de les quatre colles (que abans aixecaven a la Rotonda de l’Ajuntament) han lluït com cal i han tancat un acte gairebé rodó.

una macrofoto i el primer ‘amparito’, entre les novetats

Aquesta Festa Major postcovid es presenta més massiva i participativa que mai. La del 2022 referma la voluntat del govern municipal de l’alcalde Ricomà d’obrir a la ciutadania alguns actes que es desenvolupaven en espais tancats i que ja va començar el 2019 (abans de la pandèmia) quan es va decidir molt encertadament canviar el format del Pregó i traslladar-lo al Balcó de l’Ajuntament. Eduard Boada, Agnès Busquets i Àngel Òdena ja hi han viscut l’experiència. Aquest any li tocarà a Danae Boronat.

Així, que la ‘nova’ Crida ve a refermar tot un seguit de canvis introduïts oportunament els darrers anys des de l’Alcaldia i des de Cultura que només fan que reforçar la voluntat que les tarragonines i els tarragonins facin seus els actes més institucionals i conquereixin places i carrers aquests dies de setembre. Perquè sempre cal remarcar (i recordar) que la Festa és de tothom!!!

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here