27.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 22, 2024

Quatre mirades al Concurs de Castells

D’esquerra a dreta: Àngel Conesa (Xiquets de Tarragona), Èlia Sumoy (Xiquets del Serrallo), Esteve Bou (Castellers de Sant Pere i Sant Pau) i Gorka Bertran (Colla Jove de Tarragona). Foto: Marc Colilla.

El món casteller culmina aquests dies el desitjat retorn a la normalitat després de la pandèmia. La Tarraco Arena Plaça torna a congregar l’1 i el 2 d’octubre les millors colles del país en un esdeveniment que no se celebra des del 2018. El FET reuneix quatre castellers tarragonins amb perfils molt diferenciats per plasmar les ganes de Concurs.

els castellers tarragonins, davant la gran cita a la tarraco arena

Hem convocat la trobada a la TAP i els quatre protagonistes són: Àngel Conesa, de 76 anys, als Xiquets de Tarragona des de 1974. Gorka Bertran, de 35 anys, membre de la Colla Jove de Tarragona des de 2004. Èlia Sumoy, de 16 anys, pertany als Xiquets del Serrallo des del 2016. I Esteve Bou, de 23 anys, als Castellers de Sant Pere i Sant Pau des del 2019.

Quatre perfils ben diferents, quatre generacions que representen la pluralitat del món casteller i la seva vinculació al Concurs.

Foto: Marc Colilla.

Àngel Conesa era membre del Patronat Municipal de Castells durant la represa del Concurs, a la dècada de 1970. “Va costar d’engegar. Fa molta il·lusió veure que una cosa que comença funciona i tira endavant. El Concurs dona molt prestigi a la ciutat. Per això la il·lusió d’enguany és tornar-lo a veure”, explica el matalasser, que amb l’aturada castellera per la pandèmia ha deixat de ser als nuclis dels castells; ara només es posa la camisa els dies importants. És clar, també la lluirà aquest diumenge 2 d’octubre a la TAP.

Foto: Marc Colilla.

Segons Gorka Bertran, una de les coses més especials del Concurs és l’ambient a la Tarraco Arena Plaça: “El fanatisme s’hi accentua. A alguns els diuen que aplaudeixin com si fos futbol. Així i tot, les aletes aquí molen molt, perquè l’acústica és molt diferent. La plaça de la Font, quan crida, crida moltíssim. Però es dispersa més. Aquí sembla que els tinguis a sobre, per a bé i per a mal. A vegades, amb aquell ai, ai, ai! sembla que estigui pitjor.” El paper del públic és crucial i pot o bé esperonar o bé jugar una mala passada.

Foto: Marc Colilla.

“El Concurs és especial, va ser el primer cop que vaig tocar els castells, ja que em van donar una samarreta de la colla”, recorda Èlia Sumoy. Però el certamen d’aquesta setmana tindrà un gust diferent, perquè la Covid li ha suposat un canvi significatiu: “Enguany ha estat el de la retirada del casc. A la TAP la canalla no entra a plaça si no és per fer un castell.” L’Èlia va tenir, el 2018, un últim Concurs al pom de dalt i no ho sabia. Aquest 2022 ja no serà a les arques i serà a l’arena amb la resta de la colla.

Foto: Marc Colilla.

Molts castellers s’enfaixen per primer cop en un Concurs. Aquest 2022, però, n’hi haurà uns altres amb un tret molt particular. S’imaginen completar la quarta temporada en una colla i no haver encara trepitjat mai la Tarraco Arena Plaça? Doncs això és el que passa a l’Esteve Bou, de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau. S’hi va apuntar el 2019 i, en condicions normals, el 2020 hauria viscut el seu primer Concurs. Però va arribar la pandèmia i tot es va truncar. Ara, per fi, ja podrà gaudir a la TAP amb la camisa verda.

(…)

El reportatge el podeu llegir íntegre al número 55 del FET a TARRAGONA.  Aquest i molts altres continguts formen part d’aquesta revista única i extraordinària que hem elaborat gràcies al suport dels nostres més de 700 subscriptors.

Per això et convidem a fer-te subscriptor/a del FET i et portarem a casa aquesta revista tan buscada (i totes les del proper any):

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’ 

Portada del número 55 de la revista ‘Fet a Tarragona’. Autor: David Oliete.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here