26.2 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 18, 2024

En joc, la credibilitat del Plaseqta

El simulacre previst per dimecres 2 de novembre és una oportunitat perquè les indústries químiques i les administracions públiques recuperin la confiança de la població, després de la tragèdia mortal d’Iqoxe i l’últim episodi de males olors per una fuita de nafta a Asesa. L’exercici implica la ciutadania dels barris de Ponent de Tarragona, La Canonja, Vila-seca i Salou.

“administracions i indústria necessiten recuperar la confiança de la ciutadania”

L’objectiu dels promotors del simulacre és “conscienciar la població en el confinament com a mesura d’autoprotecció en cas d’accident en una indústria química” i posar en pràctica “els avisos i les comunicacions” a la ciutadania previstos al PLASEQTA. L’exercici està previst cap a les 6 de la tarda del dia 2: sonaran les sirenes de risc del polígon sud i també es farà, per primera vegada, una prova del sistema d’alertes als telèfons mòbils de la zona.

“el simulacre del dia 2 és una oportunitat per recuperar la sintonia”

Aquest últim aspecte és especialment rellevant perquè s’hi ha insistit molt després de les errades del dia d’Iqoxe, el 14 de gener de 2020. Que funcioni bé aquest sistema, que funcionin correctament les sirenes i aconseguir que una part significativa de la població participi en el simulacre confinant-se en un lloc segur són els grans reptes per les autoritats del departament d’Interior.

I no ho tenen fàcil. Per la desconfiança generada i pel desconeixement de bona part de la ciutadania sobre les mesures d’autoprotecció (en molts casos, per la falta d’interès del propis veïns i veïnes).

En aquesta planta cedida per Repsol, els bombers dels parcs químics reprodueixen situacions reals d’emergència. Foto: David Oliete.

Les administracions fan bé de combatre aquest desinterès o falta d’informació. Protecció Civil de l’Ajuntament, conjuntament amb l’equip del 112, han organitzat una sèrie de xerrades per tal de donar a conèixer el pla i el protocol d’actuació. En col·laboració amb Centres Cívics, aquest dimarts 18 i dijous 20 a Torreforta i dimecres 19 a Bonavista, tots a les 18.30h, s’han convocat tres xerrades obertes al públic general amb una durada de 30 minuts aproximadament.

per primera vegada s’utilitzarà el sistema d’alerta als telèfons mòbils

En col·laboració amb l’Institut Municipal d’Educació (IMET) properament estan previstes xerrades amb els equips directius de totes les escoles i instituts dels barris de Ponent, com ja s’ha dut a terme al Complex Educatiu. També està previst organitzar una xerrada amb el sector comercial: grans superfícies i polígons.

Tota iniciativa per apropar el simulacre a la població és benvinguda. Perquè el 2 de novembre es juga en gran part la credibilitat del Plaseqta.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here