20.8 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 15, 2024

El simulacre recupera la confiança de la ciutadania?

Les autoritats, a la seu del 112, seguint el simulacre de risc químic. Foto: Ajuntament de Tarragona.

Les autoritats asseguren que el simulacre d’accident químic d’aquest dimecres “ha estat un èxit de participació i d’implicació i una mostra de maduresa i conscienciació de la població”Han funcionat les 20 sirenes previstes; milers de persones han rebut avisos als telèfons mòbils; i al 112 s’han rebut 54 trucades, una xifra considerada menor tenint en compte l’abast de l’exercici.

No s’han detectat incidències generalitzades “més enllà d’algun cas puntual”, remarquen des de Protecció Civil. I el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, diu que “aquest simulacre és només l’inici del desplegament del Plaseqta”, com si el pla fos una eina nova creada després de l’accident mortal d’Iqoxe.

les autoritats s’afanyen a parlar d'”èxit de participació”

Les valoracions “molt positives” d’Interior i els ajuntaments -a falta d’una anàlisi més detallada dels informes dels observadors repartits sobre el terreny i el resultat de les enquestes– volen crear un punt d’inflexió en la relació del territori amb la indústria química i començar a superar la desconfiança generada aquell fatídic 14 de gener de 2020.

Amb una pandèmia pel mig, ha costat gairebé tres anys organitzar un simulacre que apel·lava a 65.000 persones, el més gran fet mai a Catalunya. S’hi han posat molts recursos en la preparació i difusió, i això és d’agrair perquè s’ha arribat a una part molt important de la població.

“el simulacre és necessari, però cal més transparència i informació”

Malgrat el desplegament de mitjans, moltes persones residents al centre de Tarragona encara creien ahir que el simulacre també els afectava i desconeixien que només implicava als barris de Ponent. La conclusió és que l’exercici representa un pas endavant però que s’hauria de repetir amb assiduïtat (per l’any que ve s’anuncia un altre al polígon nord).

Per tant, benvingut simulacre. Un exercici necessari però insuficient. A més de posar tots els mitjans en la prova d’aquest dimecres, les autoritats i les indústries han d’extremar la transparència i la informació, si volen guanyar-se realment la confiança de la ciutadania. I els episodis recents amb nafta i benzè no hi ajuden. En aquest camp, encara hi ha molt camí a recórrer.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here