9.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Créixer en la diferència

Ana Casadó, monitora encarregada de l’hort de la Fundació Onada, ajuda un dels usuaris, l’Òscar. Foto: David Oliete.

Sona un dels hits de la Rocío Jurado. La música surt d’un petit altaveu mentre un grup de persones d’edats diverses fan feina a l’hort social de la Fundació Onada, al barri de Camp Clar. Es respira pau i concentració entre verdures i hortalisses, amb una renglera d’enciams preciosos. Ana Casadó és la monitora que lidera el grup de nois i noies amb diversos graus de discapacitat intel·lectual. Són una vintena del centenar llarg d’usuaris del servei de teràpia ocupacional. L’objectiu, “desenvolupar, mantenir i potenciar les capacitats individuals de les persones, fomentar la seva autonomia personal i social i millorar la seva integració a la comunitat”. Molt més que paraules.

El centre especial de treball de la Fundació Onada ocupa 78 persones

A l’hort hi ha persones joves però també de mitjana edat. “Aprenem tots junts”, explica l’Ana, que desprèn paciència, coneixement i estima. Hi té la mà trencada. No és fàcil perquè hi ha una gran “heterogeneïtat de nivells”, explica Sofía Venteo, psicòloga de l’Onada, amb responsabilitat de coordinació al centre de teràpia ocupacional. La Sofía es desviu per cada una de les 78 persones que formen actualment la família del centre de teràpia ocupacional de l’entitat. Treballen a diari al mateix centre, però també organitzen sortides i activitats a fora. “Estàvem farts dels grups bombolla i de les limitacions”, recorda. La pandèmia va ser una sotragada enorme per a persones amb necessitats especials. Ara recuperen el temps perdut.

l’objectiu és fomentar la seva autonomia i millorar la integració

L’activitat a l’hort, diària, ajuda les persones a continuar creixent. Tot es fa pensant en l’aprenentatge. En una de les parets del centre, hi ha els horaris de les activitats. No paren. No s’aturen. En una de les sales avui es fa teatre de gènere en un petit escenari amb titelles. Una estudiant d’integració social s’acomiada després d’haver fet les pràctiques al centre. Un altre grup d’usuaris escolten amb atenció. Per la finestra entra el mateix sol que a fora acarona els qui aprenen plantant tota mena de tubercles i verdures.

El centre bull de vida. Una visita recomanable per a tots els públics. Cauen prejudicis i falses creences. Són persones amb enormes capacitats i ganes de continuar creixent al costat de famílies, amics i parelles.

(…)

Així comença el reportatge que publiquem íntegrament al número 56 del FET a TARRAGONA. La revista la trobaràs a Llibreria Adserà i Llibreria La Capona.

Si vols rebre la revista còmodament a casa i donar suport al periodisme de qualitat i elaborant a foc lent, subscriu-te al FET per només 35€ l’any. Si ja n’ets subscriptor/a, fes un regal a un amic o familiar abans de Nadal. Un regal que dura tot l’any:

SUBSCRIU-T’HI AQUÍ

 

Esteve Giralt
Esteve Giralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here