14.3 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

Tarraco Biennal: un exemple aïllat d’unitat

Lliurament del premi a Tarraco Biennal a l’Ajuntament de Tarragona. Foto: Tjerk van der Meulen

Aquest dimecres 30 de novembre feia 22 anys de la declaració de Tarraco com a conjunt Patrimoni de la Humanitat. I coincidint amb la data, l’Ajuntament de Tarragona ha atorgat el Premi Patrimoni Mundial a l’esdeveniment Tarraco Biennal, que després de cinc edicions i deu anys, ja és un referent dels congressos internacionals en aquest àmbit de l’arqueologia i el món antic.

la unitat acadèmica no ha donat pas a la unitat de gestió del patrimoni

Tarraco Biennal és un punt de trobada dels investigadors de tot el món i un espai per difondre els seus coneixements entre el públic en general. Però l’organització dels congressos cada dos anys és, sobretot, un exemple d’unitat entre les administracions i les entitats que treballen a la ciutat en aquest camp: Generalitat, Ajuntament, Arquebisbat, Museu Nacional Arqueològic (propietat de l’Estat), URV, ICAC i Reial Societat Arqueològica.

des de fa vint anys es parla de la creació d’un consorci

Aquesta unitat acadèmica, dissortadament, no ha anat més enllà. Des de la declaració de la Unesco, s’ha plantejat en diverses ocasions la possibilitat de crear un consorci amb totes les institucions implicades en la gestió del patrimoni de Tarragona, però la idea no ha quallat. La inexistència d’una taula única amb polítics i tècnics al voltant d’un ens amb personalitat jurídica ha frenat, probablement, moltes iniciatives i projectes.

mèrida és un exemple a seguir per tarragona?

A Mèrida existeix el Consorcio de la Ciudad Monumental, Histórico-Artística y Arqueológica, integrat por la Junta d’Extremadura, el Ministeri d’Educació, la Diputación Provincial de Badajoz, l’Assemblea d’Extremadura i l’Ajuntament. Hi ha un Consell Rector, una Comissió Executiva, un director i un gerent. El seu objectiu és “la gestió de les actuacions relatives a la conservació, restauració i revalorització de la riquesa arqueològica i monumental de Mèrida”.

El catedràtic Joaquin Ruiz de Arbulo en la presentació de les actes del 5è congrés de Tarraco Biennal. Foto: Marc Colilla.

És aquest un exemple a seguir per Tarragona? El catedràtic Joaquin Ruiz de Arbulo, ben conegut pels subscriptors del FET amb les nombroses visites guiades que ha realitzat, deia aquest dimecres que el comitè científic de Tarraco Biennal “és un bon exemple del contacte permanent entre totes les institucions per treballar dia a dia per la nostra ciutat”.  

Però la realitat ens recorda que no s’han fet passos cap a una direcció única en la gestió del patrimoni de Tarragona. La idea dels congressos científics va sorgir de l’impuls de la Fundació Privada Mútua Catalana i aquesta unitat s’ha mantingut fins avui, mentre la gestió del patrimoni vivia més d’una polèmica per actuacions que no han tingut gaire consens, ni entre els experts ni entre la ciutadania. Tarraco Biennal continua sent un exemple aïllat d’unitat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here