Advertisement Advertisement
14.9 C
Província de Tarragona
Dimarts, novembre 28, 2023

Les bombes de fa 85 anys a Tarragona

Bombes sobre la ciutat de Tarragona llançades per un Savoia S-81, provinent de la Itàlia feixista i amb base a Mallorca. Fotografia: Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu.

Des del 17 de juny de 1937 fins al 15 de gener de 1939, Tarragona va patir 144 atacs aeris durant els quals van caure sobre la ciutat més de 3.800 bombes. Els avions que van participar-hi actuaven des de les bases aèries de Mallorca i formaven part de la Legió Còndor alemanya i de l’Aviació Legionària italiana, és a dir, significaven la participació directa de Hitler i Mussolini al costat de Franco a la guerra civil espanyola.

els atacs aeris feixistes van provocar 230 morts

L’acció indiscriminada de l’aviació feixista va causar a Tarragona 230 víctimes mortals —166 homes i 54 dones, 15 dels quals eren menors de 14 anys— i més de 350 ferits. D’altra banda, les bombes van provocar la destrucció de 74 edificis i l’enderrocament parcial de 522 més. Tot això en una petita ciutat que no sobrepassava els 35.000 habitants.

enguany es divulgaran aquells fets amb moltes activitats

Ara que tenim tan a prop la guerra d’Ucraïna i que veiem el patiment del seu poble, és oportú conèixer i recordar què va passar a Tarragona entre 1937 i 1939. Per aquest motiu, el Programa de Memòria de Tarragona d’enguany, en el qual hi participa l’Arxiu, se centra en el tema “Bombes sobre Tarragona, ara fa 85 anys”.

Entre el 15 de gener i el 9 de juny es duran terme diversos actes: conferències, documentals, visites guiades, exposicions… Tot plegat, per donar a conèixer i divulgar què van significar els cruels bombardejos sobre la població civil de Tarragona.

(…)

Al número 57 de la revista FET a TARRAGONA, que surt al carrer la setmana que ve, trobareu més context històric d’aquells bombardejos que va patir la ciutat.

Jordi Piqué Padró
Jordi Piqué Padró
Cap del Servei d'Arxiu i Documentació Municipal
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here