14.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Així serà el Francolí que dibuixa el POUM

Totes les fotos són de Marc Colilla.

Primer itinerari en el marc del procés de participatiu del POUM seguint el riu Francolí, des del pont de l’avinguda Roma fins al Pont del Diable. Aquí apunto alguns dels principals elements que s’han analitzat en les quatre aturades del recorregut d’aquest dissabte:

Pont Av. Roma. Transformació CLH

 • Quart pont rodat a l’alçada de Torres Jordi quan marxi la CLH i es desenvolupi el polígon Francolí, amb l’iobjectiu de facilitar l’accés a diferents zones del centre urbà de Tarragona.
 • Passera peatonal
 • Desapareix la CLH. No és un invent del POUM sinó del Pla Director de la Indústria i del Turisme del 2006. Ja en el 2006 es marcava com a zona de transformació d’us. La transformació es farà i la feina del POUM és dir com. Hi haurà una part residencial (per treure’n rendibilitat econòmica i afavorir que marxi)
 • La part nord de la T-11 s’incorpora en un pla especial de protecció per potenciar el parc fluvial (com el riu Gaià en el terme municipal de Tarragona)
 • Pla Parcial 9 (entre la Floresta i l’Albada i l’autovia A7) es transforma en zona residencial
 • Es creen grans zones verdes per unir Tarragona centre i Tarragona ponent amb el riu i Horta gran
 • Darrere d’Icomar es planteja un parc inundable (Riu clar).

Encreuament A-7. Transformació riu Francolí en PEU

 • Es proposa un Pla Especial Urbanístic (PEU) per protegir el Francolí, amb parc fluvial, i l’Horta Gran.
 • Es proposen connectors ecològics (passos de fauna) per recuperar i potenciar l’anella verda al voltant del nucli urbà.
 • Avanç del POUM planteja els objectius macros dels tres plans especials que s’han de concretar a la aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbana.

Encreuament AP-7. Eixos vitals

 • Un eix vital és una via on el vianant té la prioritat. Les vies d’entrada a la ciutat d’alta capacitat es poden humanitzar.
 • Els carrers que uneixen mercats, equipaments educatius, esportius i sanitaris seran eixos vitals.
 • Eixos territorials: són vies d’alta capacitat on avui el vianant no té presencia però l’hauria de tenir en el futur, com la T-11 o la carretera del Pont d’Armentera.

Pont del Diable. El patrimoni com a transformació dels barris

 • El patrimoni sempre s’ha vist com una pedra a la sabata. El podem aprofitar per transformar la ciutat.
 • El Pont del Diable el tenim com a zona on no es pot fer res. El patrimoni UNESCO té els usos limitats. S’hi pot fer un concert? Un míting?
 • Si deixem el patrimoni com a resta arqueològica sense fer res hi ha el risc que s’abandoni. La ciutat és viva.
 • Quina és la proposta d’usos que donem? Equilibri entre protecció patrimonial i ampliació dels usos.

Impressions

Participació interessant en nombre de persones i intervencions. Ha estat positiu veure sobre el terreny els canvis que es proposen a l’avanç del POUM. La majoria de temes han estat ben localitzats, tret de l’explicació sobre els eixos vitals. Aquesta es podria haver realitzat quan s’ha creuat la calçada del pont de Santa Tecla mirant a la T-11, per exemple; sota el pont de l’AP-7 costava d’imaginar ja que no és una via a humanitzar. Al costat teníem la N-240 (carretera de Valls) que sí s’hauria d’humanitzar per poder anar a peu entre el centre de la ciutat i Sant Salvador.
En general la proposta de l’avanç del POUMha agradat als assistents i aquests l’han complementat amb comentaris. Alguns han demanat afavorir la mobilitat a peu, bicicleta i transport públic. “En el context de crisi climàtica, hem de deixar de pensar en el cotxe”, s’ha dit. “Un quart pont al Francolí facilitarà l’ús de vehicles privats i afegiria un nou tap en cas de riuades”, s’ha comentat.
En el decurs del recorregut s’ha parlat de la falta d’uniformitat entre diferents zones de l’anella verda, d’una possible figura de protecció pel parc fluvial, dels solars privats de l’entorn, del parc agrari, d’horts socials, de la conveniència o no d’edificar i d’organitzar activitats ambientals per donar a conèixer la zona.
Marc Colilla Hurtado
Marc Colilla Hurtado
Creador continguts audiovisuals
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here