24.5 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

El Govern s’ha de fer més visible a Tarragona

El president de la Generalitat en l’acte inaugural de la nova planta de tractament d’aigües d’Aitasa.

Una taula rectangular per a una vintena de comensals. Hi són convidats representants d’entitats socials que treballen amb els col·lectius més vulnerables, però també dels sectors econòmics de la indústria i el turisme, de les arts visuals, la tecnología, la universitat, els autònoms i els sindicats. Al llarg de gairebé dues hores expressen inquietuds, demandes i reflexions en veu alta. Els escolta el president de la Generalitat, que en pren nota i respon un a un.

el president aragonès copsa en una trobada les inquietuds de la societat

Discretament, Pere Aragonès es reuneix amb una representació de la societat tarragonina per copsar-ne l’estat d’opinió i explicar els objectius del Govern de Catalunya, que ara ja sí compta amb uns nous pressupostos (sensació d’alleujament compartida a la taula). En un ambient respectuós, el president escolta les intervencions que abracen des de l’increment de les desigualtats socials al projecte de Hard Rock passant per les reivindicacions culturals o el procés de descarbonització de la indústria.

“EL GOVERN TÉ POCA PRESÈNCIA PÚBLICA A LA SEGONA ÀREA METROPOLITANA DEL PAÍS”

La iniciativa del president Aragonès va en la bona línia de donar més visibilitat a l’acció del Govern a Tarragona. Perquè hi ha un dèficit històric en aquest sentit. El govern de Catalunya té poca presència a la capital de la segona àrea metropolitana del país, tot i que disposa de competències prou rellevants com la sanitat, l’educació, els serveis socials i la seguretat ciutadana.

L’absència d’un edifici central i cèntric que aplegui totes les oficines de la Generalitat encara dificulta més que el ciutadà de Tarragona visualitzi què fa el govern del país al seu entorn. La comparació amb la subdelegació del govern espanyol i la seva emblemàtica seu de la plaça Imperial Tarraco no deixa lloc a dubtes. Tampoc hi ajuda el perfil públic baix dels directors territorials dels departaments i l’estratègia comunicativa del propi Govern.

I és que el poder polític també s’exerceix a partir de la simbologia: edificis, banderes i actes. En aquesta línia, les presses de possessió recents del Delegat del Govern, Àngel Xifré, i el subdelegat del govern de l’Estat, Santi Castellà, deixen ben clar qui es creu l’eficàcia dels símbols i l’exercici del poder. Xifré prenia possessió del càrrec, juntament amb els altres nous delegats, en un acte al Palau de la Generalitat que va passar desapercebut. Castellà, en canvi, ho feia a la plaça Imperial amb tota la pompa, convocant alcaldes, el president del Port, el rector de la URV i moltes altres autoritats de la demarcació.

“va en la bona línia la presència més continuada del president i els consellers”

En aquest context d’escassa visibilitat del Govern a Tarragona, resulta especialment interessant i significativa la trobada del president de la Generalitat amb els diferents sectors econòmics i socials i la major presència del mateix Aragonès i els seus consellers a la ciutat. Vint-i-quatres hores abans, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, presentava els pressupostos en un acte massiu al Tinglado 1 del Port, i el conseller de Territori, Juli Fernández, visitava la ciutat per trobar-se amb els presidents dels ports de Tarragona i Barcelona. En les setmanes prèvies, la presència de consellers s’ha fet molt més habitual.

Ara només cal que l’aprovació dels pressupostos permeti tirar endavant projectes d’equipaments emblemàtics com, l’hospital Joan XXIII, l’alberg de la Ciutat Residencial i el Fòrum Judicial, però sobretot millorar la qualitat de vida del dia a dia les persones. I això vol dir, centres d’atenció primària ben dotats, hospitals amb més recursos materials i de personal, escoles adaptades als canvis constants, millorar el finançament dels serveis socials… i un llarg etcètera. Perquè tot això depen del Govern de la Generalitat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here