15.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 21, 2024

El rellançament del Fòrum de la Colònia, una ocasió única

Una part del Fòrum de la Colònia des d’un terrat al carrer del cardenal Cervantes. Foto: Ricard Lahoz.

Al Fòrum de la Colònia no s’ha fet cap intervenció d’envergadura als últims 55 anys. Ens hem de remuntar al 1968 per constatar la restauració que llavors va fer l’Estat franquista en col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona de l’època. El jaciment arqueològic, que s’havia excavat els anys vint del segle passat, havia estat abandonat durant dècades.

Ara, gràcies als fons Next Generation, el centre polític i social de l’antiga Tàrraco pot renéixer com a bé cultural de primer ordre i element Patrimoni Mundial. La ciutat té una oportunitat única per rellançar el Fòrum de la Colònia com a dinamitzador que tiri del carro del potencial de la part baixa: teatre, necròpolis i -no ho oblidem- les restes al pàrquing de Parc Central.

a finals del 2025 estarà enllestida la transformació del jaciment

Els tres milions d’euros procedents d’Europa superen de llarg els 1’8 milions pressupostats en el projecte inicial redactat per l’Ajuntament. Som davant, doncs, d’una actuació de gran abast i amb un rellotge que comença a fer el compte enrere, perquè la intervenció haurà d’estar enllestida el novembre del 2025, seguint les directrius de Brussel·les.

Del projecte inicial es podran aprofitar moltes coses, però caldrà tenir en compte especialment els nous criteris de sostenibilitat i un urbanisme a l’entorn del Fòrum amb perspectiva de gènere. També és remarcable el procés participatiu engegat fa pocs dies amb una jornada de portes obertes buscant l’opinió de la ciutadania.

l’actuació ajudarà a atraure més visitants

El gran repte de la intervenció serà combinar la preservació de l’espai monumental amb un possible ús ciutadà com a parc públic. Com s’articula la necessitat de controlar i vigilar el jaciment de gran valor amb l’ús quotidià de l’espai per part de la ciutadania?

El que sí està clar és que el nou accés serà pel carrer del cardenal Cervantes, es trauran les actuals reixes i la passarel·la del carrer Soler perquè no és accessible, s’hi posaran parterres amb vegetació per unir espai monumental i via pública, i la comunicació entre els dos espais separats es farà a peu pla, segons ha explicat al FET el director del Museu d’Història, Cristòfor Salom.

és possible preservar les restes i fer-hi un parc d’ús ciutadà?

Ara el Fòrum de la Colònia és un dels espais menys visitats pels turistes de Tarragona, només per davant de la Necròpolis, que és -precisament- la protagonista de la revista 58 del FET que aquesta setmana surt al carrer. Per tant, la intervenció servirà per atreure més visitants, allargar la seva estada a la ciutat més enllà de la Part Alta i obrir el jaciment a activitats pedagògiques amb les escoles.

No pot ser que una ciutat Patrimoni Mundial com Tarragona sigui visitada en només dues o tres hores, fent un recorregut pel Circ-Pretori, l’Amfiteatre i les Muralles. La ciutat ha d’oferir als turistes altres elements atractius i experiències singulars. I en aquesta línia, la intervenció al Fòrum -dirigida per l’Ajuntament- i el projecte d’adequació de la Necròpolis -liderat per la Generalitat (MNAT) i l’Estat- són dues oportunitats úniques que no podem desaprofitar.

“cal allargar l’estada dels turistes a tarragona”

Dues dècades després de la nominació de la Unesco, fa la impressió que encara no ensenyem al món tot el nostre potencial arqueològic i que el visitant cultural en té prou amb unes poques hores a la ciutat. Revertir aquesta evidència i fer que el turista es quedi més d’un dia a Tarragona és un dels grans reptes del futur més immediat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here