14.3 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

Per què hem trigat tants anys a obrir el fortí Sant Jordi?

El fortí Sant Jordi. Foto: Ricard Lahoz.

Fa divuit anys, amb Joan Miquel Nadal a l’alcaldia, l’ajuntament de Tarragona anunciava el projecte de creació d’un Centre d’Estudis del Mar al fortí Sant Jordi. La idea la presentava el tinent d’alcalde responsable de l’àrea de Medi Ambient en aquell moment, Agustí Mallol.

El projecte preveia quatre plantes soterrades al fortí per crear un centre d’interpretació del fons marí. L’objectiu era, deien els promotors, fer-hi un espai d’educació mediambiental i de foment de la recerca a l’àmbit universitari, i convertir-lo en “un referent europeu”.

fa 18 anys, s’anunciava un centre d’estudis del mar al fortí

D’aquella idea, no en va sortir res. I ben aviat es va desar en un calaix. Va ser un projecte sense recorregut. Un dels molts que han nascut a Tarragona les darreres dècades. I que es van oblidar ben aviat.

El Centre d’Estudis del Mar m’ha vingut a la memòria aquesta setmana quan s’ha presentat el projecte d’arranjament del fortí Sant Jordi. Amb només 250.000 euros, la ciutat recuperarà en uns mesos com a mirador i espai cultural aquest baluard defensiu construït pels anglesos en el context de la Guerra de Successió.

el projecte actual recupera el baluard com a mirador i espai cultural

Es tracta d’una actuació bàsica, força senzilla, que contempla l’adequació de l’accés exterior amb la rampa i el pont; el pati d’armes i el pas de ronda, a més de millorar la vegetació dins del recinte i a l’entorn, l’enjardinament, i la col·locació d’un aparca-bicis.

També es preveu facilitar la instal·lació d’un escenari desmuntable perquè el fortí Sant Jordi pugui acollir activitats culturals. Això, sens dubte, ajudarà a donar vida a aquest element patrimonial, ubicat en un lloc excepcional però tancat -incomprensiblement- des de fa molt anys.

“resulta incomprensible no haver actuat abans al fortí”

Si la inversió que calia era més aviat modesta, com és possible que haguem trigat tants anys a obrir el fortí? Per què ens vam ‘distreure’ en projectes grandiloqüents que eren inasumibles i no porten enlloc? Resulta incomprensible i incongruent afirmar durant anys i panys que Tarragona s’ha d’obrir al mar i no haver actuat en un espai patrimonial i privilegiat com aquest.

Amb la presentació d’aquesta actuació, Hermán Pinedo tanca gairebé la seva etapa com a conseller de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona. I ara que la reobertura de la volta del Pallol, com a primer pas del projecte Porta Tarraco, s’emporta els gran titulars i l’atenció de la ciutadania, cal posar en valor aquesta iniciativa al fortí com a nou espai de lleure i cultura per Tarragona. Tant de bo el puguem estrenar per Santa Tecla!

Hermán Pinedo, aquesta setmana a la presentació del projecte. Foto: Tjerk van der Meulen

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here