12.8 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 18, 2024

“El rellotge del Port és el wi-fi de fa 100 anys”

Vista de la ciutat des del moll de Llevant; a la dreta, el rellotge del Port situat a l’andana superior del dic de Llevant. Postal P. i R. Gabriel Gibert. Autor: L. Roisin, 1923. Foto cedida per l’Arxiu del Port de Tarragona.

“El rellotge del Port el veiem avui només com un element patrimonial, però fa cent anys va ser tota una revolució tecnològica”. Ho diu l’arquitecte Ramon Aloguín, que afegeix: “Va ser fruit d’una reivindicació laboral i per això m’agrada comparar la seva construcció amb la instal·lació de wi-fi en un centre de treball actual. Què faríem avui sense cobertura d’internet? Què feien llavors sense controlar l’horari de treball?”.

ramon aloguin i coia escoda signen el llibre sobre la torre rellotge

Sempre didàctic, Ramon Aloguín és un dels dos autors del llibre ‘Un rellotge centenari (1922-2022)’, editat pel Port de Tarragona. L’altra peça clau de la publicació és Coia Escoda, historiadora i directora de l’Arxiu del Port; la persona que va impulsar la idea del llibre com una de les maneres de celebrar aquest segle de vida de la torre rellotge situada al dic de Llevant.

El llibre fa un repàs exhaustiu al context històric del primer quart del segle XX, els dos projectes del rellotge, la seva construcció i el pas del temps a través de diverses restauracions. Imatges d’arxiu i actuals, cartells, plànols, notes a llapis, anuncis i tota mena de documents formen part d’una publicació divulgativa que “vol difondre aquest element patrimonial perquè la ciutadania el valori encara més”, en paraules d’Escoda.

El llibre, a un preu de 10 euros, ja és a les llibreries de Tarragona.

al juny s’obrirà una exposició sobre el centenari al tinglado 2

El llibre és el primer pas de la celebració del centenari. Al juny s’inaugurarà una exposició al Tinglado 2 que estarà oberta tot l’estiu. I a la tardor hi ha previst publicar un conte il·lustrat per a la canalla, i organitzar més visites guiades i les ‘Lectures de Mar’, que enguany estaran dedicades al rellotge, tot un símbol del Port i de la ciutat.

Al número 56 de la revista en vam publicar un ampli reportatge de Biel Roquet-Jalmar amb fotos de l’interior de la torre, de David Oliete: ‘Cent Caps d’Any’.

La torre compta amb quatre costats. En tres dels quals hi ha rellotges, però al quart cantó, el del davant del Mediterrani, hi ha una bola del món. Foto: David Oliete.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here