23.1 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 13, 2024

Descobrint el patrimoni més amagat de la Part Alta

Restaurant a la Part Alta. Foto: Marc Colilla / Ajuntament de Tarragona.

Més enllà de les restes arqueològiques i els monuments que podem veure a peu de carrer, la Part Alta de Tarragona amaga elements patrimonials a l’interior de molts locals i establiments. En ser espais privats, no són llocs museïtzats o bé no disposen d’informació detallada, però són visitables. ‘Empremtes del passat’ és la nova iniciativa que pretén donar visibilitat a aquests racons. La conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona impulsa el projecte de la mà del jove historiador i museòleg Aleix Rovira.

L’HISTORIADOR ALEIX ROVIRA ÉS L’AUTOR DE LA RUTA ‘EMPREMTES DEL PASSAT’

L’autor exposa al FET que l’objectiu de la iniciativa és doble. Per una banda, fer saber a la ciutadania l’existència d’aquestes restes dins d’establiments i locals i, per altra banda, ajudar a dinamitzar el comerç de la Part Alta. Són una vintena de llocs que formen la nova ruta, entre ells, els diferents equipaments municipals com l’Antic Ajuntament o la Casa Castellarnau, restaurants, botigues i, fins i tot una sala de festa o una oficina bancària. Rovira destaca que “la ruta no només compta amb restes romanes, sinó que també en trobem de l’època medieval o moderna”.

la idea és donar a conèixer locals privats amb restes arqueològiques

L’historiador comenta que la idea parteix del seu treball final del Màster en Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia que va cursar a la Universitat de Barcelona. El seu projecte va consistir en l’elaboració d’un seguit de rutes per Tarragona. Rovira va fer l’estada de pràctiques del màster a la conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona i va ser a partir de llavors quan va fer arribar la proposta. Des del consistori van veure amb bons ulls la iniciativa. “Van ser moltes reunions i trobades per adaptar la idea i definir la ruta”, exposa. Amb un procés “llarg”, segons l’impulsor, des del 2020 s’ha anat preparant tot el material. Els textos són a càrrec del mateix historiador, editats en quatre idiomes, i les imatges són del fotògraf Marc Colilla.

CADA UBICACIÓ TÉ UN CODI QR PER ACCEDIR-hi A LA INFORMACIÓ

Cada punt de la ruta disposa d’un cartell amb un codi QR que accedint-hi es pot trobar la informació de l’indret. “Hi ha un breu text amb un llenguatge planer en què s’explica què estàs veient o què veuràs dins del local i un altre text d’ampliació amb un llenguatge més tècnic”, descriu Rovira. A banda dels textos i les fotografies, hi ha un glossari dels diferents conceptes esmentats. L’autor anima a explorar aquesta ruta dirigida tant a turistes com a locals i remarca el valor afegit dels establiments que contenen restes històriques: “Volem posar en relleu precisament això. Com a client o consumidor de l’establiment, pots entrar a visitar-les”.

Botiga de roba a la Part Alta. Foto: Marc Colilla / Ajuntament de Tarragona.

Rovira valora positivament la iniciativa que ha desenvolupat. “Estic content pel resultat i penso que és útil per a la ciutat”, expressa. Amb una bona retroacció per part del públic, Rovira afegeix que “la porta està oberta” per a una possible ampliació del projecte. Tanmateix, destaca que “el projecte ha de ser un primer pas cap a altres coses” tot reivindicant la importància de destinar recursos per al patrimoni històric de la ciutat.

La informació de la ruta es pot trobar a la pàgina web de l’Ajuntament.

Gio Gonzales
Gio Gonzales
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here