22.9 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 23, 2024

Refugi de la memòria gràfica

Ramón Segú Chinchilla, Sònia Rimbau i Josep Ferrer, en la trobada amb el FET a l’estàtua dels Despullats. Foto: David Oliete.

“Jo us he d’agrair molt la vostra feina; gràcies a vosaltres i a la vostra inquietud ara podem veure documents gràfics per molt de temps”, afirma David Oliete. Ho fa als peus de l’estàtua dels Despullats, després de la sessió fotogràfica a tres dels protagonistes d’aquest reportatge.

Ho diu convençut i amb aquell esperit de voler aprofitar l’oportunitat que li brinda tenir al davant tres dels seus miralls: Ramon Segú Chinchilla, Josep Ferrer Fer-Vi i Sònia Rimbau. I Oliete fa aquest agraïment amb sinceritat, conscient del que significa haver guardat correctament els testimonis gràfics dels dos fotògrafs i la fotoperiodista, que guanyen valor amb el pas del temps.

El Centre d’Imatges Tarragona conserva i difon uns dos milions de fotografies

Amb trajectòries molt diferents, Chinchilla, Fer-Vi i Rimbau coincideixen en un fet: han cedit la totalitat dels seus fons al Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu. Són tres persones inseparables de la càmera que han tingut entre les seves dedicacions la de fotografiar una part de la història recent de Tarragona.

La seva feina consistia precisament a immortalitzar cada moment i unes maneres de fer, probablement encara sense ser conscients que, amb el temps, aquell material agafaria importància documental. En acabar les seves carreres professionals —tots tres tenen ara la fotografia com un passatemps més que no pas com un ofici— han deixat els seus extensos fons gràfics en mans municipals.

Ramon Segú Chinchilla, Josep Ferrer i Sònia Rimbau han cedit els seus fons a l’Arxiu Municipal

Així doncs, sort dels fotògrafs, que fan les fotos, i sort del Centre d’Imatges, que les desa. A les instal·lacions de l’Espai Tabacalera, englobades dins de l’Arxiu Municipal de la ciutat, s’hi guarden milions de fotografies en diversos formats, un material gràfic d’un alt valor històric.

El Centre d’Imatges és una de les quatre seccions de l’Arxiu, que també inclou l’Arxiu Històric, l’Administratiu i de Gestió Documental i la Biblioteca Hemeroteca Municipal, tot dins d’un mateix espai. I el responsable de tot plegat és Jordi Piqué, àmpliament conegut per la comunitat del FET com a col·laborador de la revista.

El servei d’arxiu municipal es va crear el 2004 amb més de vint mil fotografies, bàsicament de reportatges encarregats per l’Ajuntament a fotògrafs professionals d’actes oficials. Amb el temps es van anar adquirint més fons gràfics i el 2012 es va inaugurar l’equipament a la nova ubicació de la Tabacalera.

(…)

Així comença el reportatge que publiquem íntegrament al número 59 del FET a TARRAGONA i que inclou fotografies històriques conservades a l’Arxiu municipal.

La revista es pot trobar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Llibreria El Soterrani.

O te la portem a casa si et fas subscriptor/a del FET. Perquè el teu suport és imprescindible per oferir un producte periodístic de qualitat.

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here