8.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Manifestar-se per un servei de trens digne i segur

Vies davant del carrer del Mar. Per aquest tram van passar a peu els passatgers d’un tren avariat el passat divendres al vespre. Foto: David Oliete.

Més de 200.000 persones descontentes amb el desgavell en les infraestructures ferroviàries es manifesten a Barcelona. Al final de la marxa s’ha llegit un manifest que critica l’estat actual de la xarxa ferroviària de Catalunya, atribuït a la falta d’inversió dels successius governs d’Espanya i al menyspreu de la ministra de Foment. La protesta multitudinària s’ha convocat arran del caos del servei de Rodalies i pel tall de tres línies de tren entre Gavà i Sants a causa de l’aparició de diversos esvorancs.

La notícia podria ser d’avui (desgavell ferroviari, Gavà, ministra, falta d’inversions…) però NO. La notícia és de l’1 de desembre de 2007. Fa més de 15 anys, el desastre del servei de Renfe per les obres de l’AVE i l’evident manca d’inversions per part d’Adif (l’Estat) en la xarxa ferroviària catalana va portar al carrer desenes de milers de manifestants. La protesta, convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir, va ser un èxit total i es van arribar a mobilitzar 300 autobusos provinents de diferents punts del país.

“avui hi ha moltes raons per sortir al carrer contra renfe i adif”

Avui hi ha tantes o més raons per manifestar-se i expressar la indignació profunda pel servei de la xarxa ferroviària catalana i pel menyspreu de Renfe i Adif als usuaris. A Tarragona en tenim més motius que ningú. Les imatges publicades per Porta Enrere, on es veuen adults i infants abandonant un tren i caminant per les vies a l’altura del pont del Serrallo, resulten esfereïdores. Una vergonya intolerable.

A les imatges es veu com els passatgers caminen per les vies davant de la piscina del Serrallo i del carrer del Mar buscant una sortida entre les reixes que encerclen tot el traçat ferroviari. Mentrestant, centenars d’usuaris d’altres trens passaven fins a dues hores aturats en altres estacions. Tot això, passava divendres 19 al vespre després d’un mes de maig que ha estat un autèntic malson per a milers de passatgers del sud del país per la incidència de Gavà, la ciutat del Baix Llobregat d’on va ser alcaldessa fins no fa gaire l’actual ministra de Transports i Mobilitat.

“l’últim incident al serrallo hauria de fer reacionar els polítics en campanya”

Aquestes escenes indignes haurien de portar els candidats a l’alcaldia de Tarragona a reaccionar de manera immediata. El pèssim servei de trens entre Tarragona i Barcelona hauria d’estar present al debat de la campanya electoral i a la gestió política municipal. El trasllat de les mercaderies a l’interior ha aconseguit un ampli consens a l’hora de reclamar-lo al govern espanyol. Doncs el traspàs complet de Rodalies, i de tota la infraestructura ferroviària (vies, catenàries i estacions) al govern de Catalunya hauria de ser un altre tema d’amplis acords entre partits.

Mentrestant, la societat civil de tot Catalunya -però especialment la del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre- podria anar organitzant una altra manifestació com la del 2007. O no tenim prou raons per sortir al carrer i expressar el nostre enuig i esgotament pel servei indigne d’Adif i Renfe?

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here