30 C
Província de Tarragona
Dimarts, juliol 23, 2024

L’emergència climàtica a Tarragona, a debat

D’esquerra a dreta: Cinta S. Bellmunt (moderadora), Vicent Collado (CUP), Jordi Collado (ECP), Xavi Puig (ERC), Elvira Vidal (Junts) i Mario Soler (PSC). Foto: Gio Gonzales.

Actuar per frenar la crisi climàtica és necessari i urgent. La implicació de totes les administracions públiques davant d’aquest repte global és essencial per evitar que el planeta arribi a un escenari pitjor. Amb les eleccions municipals a tocar, Greenpeace i la plataforma SOS Costa i Camp de Tarragona, amb el suport de l’Oficina de Compromís Social de la URV, han organitzat un debat a Tarragona perquè les candidatures donessin a conèixer les seves propostes en aquesta matèria abordant temes diversos com energia, mobilitat, turisme, aigua, verd urbà i residus. Hi han participat Xavier Puig (ERC), Mario Soler (PSC), Elvira Vidal (Junts), Jordi Collado (ECP) i Vicent Collado (CUP) amb la periodista Cinta S. Bellmunt com a moderadora.

CINC FORMACIONS POLÍTIQUES FAN PROPOSTES PER FER FRONT A LA CRISI CLIMÀTICA

La transició energètica és un dels temes en què hi ha coincidències entre els candidats. Coincideixen amb instal·lar plaques fotovoltaiques en els edificis municipals i que aquestes abasteixin energia a les comunitats veïnals properes, de manera que el subministrament no només sigui a xalets. També demanen una auditoria per fer seguiment del consum.

On també sembla que coincideixin és en mobilitat. Posen damunt la taula una millora de la xarxa d’autobusos i una ampliació dels actuals carrils bici, sense oblidar la mobilitat a peu i el futur tramvia per damunt de l’ús del vehicle privat. Altres propostes que s’han parlat són la pacificació de carrers, l’ampliació d’illes de vianants i d’entorns escolars segurs destacant una menció repetida de Barcelona com a ciutat referent des de diferents candidatures.

COINCIDÈNCIES EN MOBILITAT I DISCREPÀNCIES PEL QUE FA ALS CREUERS

Un tema candent que s’ha tractat són els creuers en relació amb el turisme. En aquest cas, hi ha dues posicions clares: uns aposten per regular l’arribada de creuers i altres són més permissius. Establir una taxa turística és la mesura que més s’ha fet esment.

Les candidatures consideren que el reciclatge és una de les prioritats en matèria de residus i una de les línies vermelles del nou contracte de la brossa. De fet, fa uns dies l’Ajuntament va sancionar l’empresa FCC per barrejar envasos amb rebuig, una decisió aprovada per unanimitat.

El debat ha tingut lloc aquest dimarts a la sala de Graus del campus Catalunya de la URV. Foto: Gio Gonzales.

Tot plegat, un debat de temàtica específica en un context de campanya electoral amb nombrosos debats generalistes amb la participació dels caps de llista. Aquí hi han intervingut altres membres en representació de les respectives candidatures que avui tenen escons municipals. No hi han assistit, però, membres del PP i Ciutadans.

ENTITATS ECOLOGIsteS CLAMEN PER PRESERVAR L’ANELLA VERDA I BLAVA

L’acte ha comptat amb la presència de diferents entitats i organitzacions ecologistes del territori que han plantejat preguntes i reflexions als candidats. Entre elles, Ecologistes en Acció ha denunciat “la situació d’espoli” que pateix el riu Francolí en el tram urbà per part de la indústria petroquímica. “És un delicte ambiental. Cal tornar aquesta aigua als dos últims quilòmetres del riu”, remarquen des de l’organització.

Protegir l’Anella Verda i Blava és un altre dels compromisos demanats. Les entitats apel·len a que no hi hagi cap temptació de desprotegir i urbanitzar zones com Terres Cavades, la Budellera o Mas d’en Sorder. Altres temes qüestionats són la presència dels microplàstics, la preservació natural de les platges o el treball agrari en entorns com l’Horta Gran.

preocupa la situació del francolí i el futur de l’horta gran

Tarragona està declarada en emergència climàtica des del 2019. La crisi és innegable, forma part de la realitat actual i repercuteix en àmbits com l’urbanisme, el turisme i fins i tot el nostre consum. Aquest debat ha servit per posar al centre els diferents aspectes d’aquesta emergència. És bon senyal que hi hagi coincidència entre els candidats amb certs temes i això dona peu a futurs consensos. Ara bé, això només són paraules i caldrà veure fets en aquest nou mandat.

El debat sencer es pot veure en aquest enllaç.

Gio Gonzales
Gio Gonzales
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here