15.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Un projecte “ambiciós i de país” al voltant de la Catedral

Andreu Muñoz lidera un projecte estratègic per posar el valor la Catedral de Tarragona i el seu entorn. Foto: Ricard Lahoz.

La reobertura, ara fa tres mesos, del jardí i la capella de Santa Tecla la Vella és el primer pas d’un projecte molt més ambiciós al voltant del Museu Diocesà i el conjunt de la Catedral. “Un projecte de ciutat i de país, que ha de ser una realitat a vuit o deu anys vista”, afirma Andreu Muñoz, director de l’equipament museístic.

El projecte definitiu estarà enllestit abans de final d’any, però Muñoz n’avança els grans trets en una entrevista a Ràdio Ciutat de Tarragona. El primer pas és la reordenació del Museu Diocesà, que custodia uns 12.000 objectes d’art sacre de tota l’arxidiòcesi i dels quals només se n’exposen en l’actualitat uns 300 en dues sales del perímetre del claustre de la Catedral.

andreu muñoz lidera una “proposta museogràfica integral”

Un cop reordenats els espais 1 i 2 del museu, ara s’està actuant a la capella de Corpus Christi, que acull la pinacoteca gòtica, la més important del sud de Catalunya. La segona setmana de juliol es podrà reobrir al públic aquest espai. I només quedarà intervenir en una quarta sala destinada a les obres des del Renaixement a l’època contemporània, prevista per al primer semestre de 2024.

Amb aquestes obres, Tarragona comptarà amb un “nou” Museu Diocesà, però de caràcter “transitori”, com remarca Andreu Muñoz, perquè aquest serà “la primera peça d’un projecte museogràfic integral que ha de donar vida al barri catedralici” que connecta dues realitats: un jaciment arqueològic d’ordre mundial (el recinte de culte imperial presidit pel temple d’August) i una Catedral “impressionant, de les més importants de l’època medieval”.

l’objectiu és sumar els atractius d’època romana i medieval

Dos patrimonis, el romà i el medieval, que Muñoz considera que cal connectar per donar-li valor. El projecte museogràfic integral preveu destinar el camp del Roqueral a aparcament per als visitants; fer del carrer Les Coques un espai per a vianants; i convertir el Museu Bíblic en el punt de partida de la visita (taquilles, botiga i cafeteria a la terrassa interior) començant per Santa Tecla la Vella.

A partir d’aquí, Muñoz explica que l’objectiu serà accedir al darrere de la Catedral on hi ha “un segon temple romà amb una sala espectacular que conserva parets i paviment originals i que avui no es pot visitar per falta de condicionament”. Amb l’ICAC hi ha la previsió d’intervenir-hi arqueològicament l’any vinent.

el nou itinerari permetrà accedir a espais ara tancats

El recorregut ens porta al futur museu Diocesà, al costat del claustre i davant del Seminari, al carrer de Sant Pau. Són 4.000 metres quadrats entre restes romanes, medievals, gòtiques i renaixentistes. El visitant podrà pujar al sobreclaustre i a la terrassa que ofereix unes vistes magnífiques de tot el Camp de Tarragona, i culminarà el recorregut al claustre i a l’interior de la Catedral, “la sorpresa final” en paraules de Muñoz.

“És una proposta ambiciosa i valenta per crear un gran pol d’atracció -admet- que faria possible allargar l’estada dels visitants a Tarragona més d’un dia”. A l’espera d’enllestir la redacció del projecte estratègic, el director del Museu Diocesà creu que seran necessaris uns cinc milions d’euros de pressupost. “No serem capaços de trobar-los?”, es pregunta.

Aquí podeu recuperar l’entrevista íntegra amb tots els detalls del projecte:

Entrevista a Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic Tarraconense i del Museu Diocesà

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here